NavMenu

Od SAD još 22 mil USD razvojne pomoći Srbiji

Izvor: Tanjug Četvrtak, 04.02.2021. 08:33
Komentari
Podeli
(Foto: Jan Willem van Hofwegen/shutterstock.com)
Ministarka za evropske integracije i koordinator međunarodne razvojne pomoći Jadranka Joksimović potpisala je u sredu. 3. februara, Amandmane na Sporazume kojima su Sjedinjene Američke Države opredelile 22 mil USD bespovratne pomoći Srbiji.

Jadranka Joksimović je, kako je saopšteno iz Ministarstva, potpisala Amandman broj 14 na Sporazum o pomoći između Srbije i SAD za bolje funkcionisanje javne uprave i Amandman broj 16 na Sporazum o pomoći između Srbije i SAD za konkurentniju tržišnu ekonomiju u vrednosti od 22 mil USD.

Joksimović navodi da će ta pomoć biti realizovana u narednom periodu i da predstavlja još jedan dokaz kontinuiranog unapređenja političkih odnosa i razvojnog partnerstva sa Sjedinjenim Američkim Državama, koja je u uslovima globalne ekonomske krize prouzrokovane pandemijom intenzivirala razvojnu saradnju sa Srbijom.

Istakla je da SAD predstavljaju jednog od najznačajnijih razvojnih partnera Srbije i da projekti koje sprovodi Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u saradnji sa institucijama Vlade Srbije.

Takođe, dodaje, SAD su jedan od najznačajnijih partnera i nevladinom sektoru kojem preko USAID omogućavaju realizaciju važnih projekata prvenstveno u oblasti privrede, u sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća, poput podrške ženskom preduzetništvu u pogledu omogućavanja pristupa novim, alternativnim izvorima investiranja, kao i jačanju prerađivačke industrije u sektorima voća i povrća i povećanju prodaje domaćih proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu.


Pored podrške privredi, značajan deo sredstava će biti usmeren na realizaciju projekata podrške reformi pravosuđa i povećanju efikasnosti sudstva, unapređenju regulatornog okvira u domenu medija, kao i jačanju kapaciteta relevantnih tela za sprovođenje medijskih reformi.

Joksimović je još jednom izrazila zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama na spremnosti da pruže sveobuhvatnu finansijsku pomoć Republici Srbiji u uslovima kada se ceo svet suočava sa dodatnim neizvesnostima prouzrokovanim pandemijom.

Na putu ostvarivanja strateškog cilja Republike Srbije, članstva u Evropskoj uniji, finansijska podrška i buduća saradnja sa Sjedinjenim Američkim Državama kao razvojnim partnerom, za Srbiju je od izuzetne važnosti, zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.