NavMenu

Pi Network kripto valuta - Rudarenje preko mobilnog telefona bez trošenja baterije i interneta

Izvor: eKapija Sreda, 03.02.2021. 14:00
Komentari
Podeli
(Foto: Print screen / YouTube)
Pi Network kripto valutа je jedna od prvih kripto valuta na svetu koja se "rudari" preko mobilnog telefona i za koju je potrebno kao "proof of work" samo kliknuti na određeno dugme jednom u toku svaka 24 sata, za razliku od mnogih drugih kripto valuta koje kao "proof of work" rade razne stvari i pritom troše ogromne količine električne energije.

- Interesantno je da ovakvo "rudarenje" preko mobilnog telefona ne troši bateriju telefona, ne troši internet i ne troši procesorsku moć telefona - napominje Goran Antić.

Pi Network je projekat Stanford univerziteta i kao takav je jako transparentan i već više od 12 miliona aktivnih korisnika. Trenutno se nalaze u drugoj fazi, koja će trajati tokom 2021. godine, a početkom 2022. godine planiraju da izađu na MAINNET, koji će samim tim pokrenuti decentralizovanu mrežu Node-ova samih korisnika, umesto servera raznih institucija i taj korak će predstavljati prelazak sa centralizovanog na decentralizovani način korišćenja i samim tim će početi da se formira vrednost Pi-a.

- Poenta Pi-a je da bude svakom dostupan, kao i da jedna osoba ima jedan mobilni telefon, sa jednim Pi računom (za razliku od ostalih farmi računara po podrumima zgrada, gde se preferira što veća procesorska moć "rudarenja"). To će osigurati KYC (Know Your Costumer) verifikacija - objašnjava Antić.

Standardnu aplikaciju možete pronaći na Google Play-u i Apple Store-u, kao PI NETWORK, potrebno je uneti refferal kod osobe koja vas je pozvala.

- Moj refferal kod je: GORAN1980ANTIC - otkriva Antić.

Takođe, postoji i "lite" verzija namenjena računarima, koji pretenduju da apliciraju za buduće Node-ove tj.čvorišta preko kojih će se obavljati transakcije i na taj način dodatno zarađivati Pi.

- Pi Network je u suštini mnogo bolja kripto valuta, prvenstveno jer je raspodela Pi-a ravnomernija za razliku od bitkoina kod kojeg 1% korisnika ima u vlasništvu 82% bitkoina. Druga važna odlika je da ne konzumira toliko energije kao bitkoin, a treća odlika i po meni najvažnija je da je jedan telefon vezan za jednu osobu i samim tim jedan nalog - ističe Antić i dodaje:

- Kada izađete, vi jedino ponesete sa sobom mobilni telefon, što se ne može reći za farme računara bitkoina i etherium-a koje su po podrumima, koje "proždiru" električnu energiju i koje su na meti raznih mešetara.

Varet Bafet je rekao za bitkoin da on zapravo nema vrednost. U njega je potrebno neko da investira, da bi neko drugi zaradio.

- Naravno, sve je ovo u fazi razvoja i videćemo da li će i na koji način Pi Network zaživeti i da li će prevagnuti na još neistraženom tržištu kripto valuta - zaključuje Goran Antić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.