NavMenu

Nemački MTU ove godine počinje izgradnju fabrike u Srbiji

Izvor: Ex-Yu Aviation News Sreda, 03.02.2021. 12:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jaromir Chalabala/shutterstock.com)Ilustracija
Vodeći nemački proizvođač avionskih motora MTU Aero Engines ove godine započeće izgradnju fabrike u industrijskom parku u blizini beogradskog aerodroma Nikola Tesla, a otvaranje je zakazano za 2023. godinu, piše portal Ex-Yu Aviation.

- Ovaj industrijski park definitivno ima potencijal rasta. Mogao bi da privuče naše dobavljače i partnere - kaže Rainer Becker, menadžer projekata i generalni direktor kompanije MTU Maintenance Serbia.

Dodao je da u prvoj fazi u planu da imaju kapacitet za 470.000 sati popravki godišnje.

- Sva planiranja se rade u bliskoj saradnji sa nadležnim vlastima u Srbiji, kako bi se osiguralo da novi objekat bude u skladu sa svim propisima i specifikacijama - kaže Beker.

On i njegov tim, navodi portal, čine sve napore da prošire OEM i korisničke licence za popravku delova motora na novoj lokaciji. Takođe se moraju podneti prijave za neophodna odobrenja vazduhoplovnih vlasti kao što je nemačka Savezna vazduhoplovna uprava.

Tim od tridesetak stručnjaka MTU već radi na uspostavljanju nove lokacije za održavanje.

- Kancelarija MTU u Beogradu je sada u funkciji, a projektni tim je definisao postrojenje i procesne tehnologije. To znači da će biti moguće rano naručivati posebno složene mašine sa dugim rokovima isporuke - piše portal.


Portal podseća da su prošle godine MTU i vlada Srbije potpisali deklaraciju o saradnji za dualne obuke kvalifikovanih radnika - kao što se to praktikuje u Nemačkoj, što garantuje tehničke osnove potrebne za visokotehnološku industriju poput vazduhoplovstva, navodi portal.

Iako će se obuka na radnom mestu u početku odvijati na lokacijama u Nemačkoj i Kanadi, cilj je da se ova obuka sprovodi isključivo u Srbiji od 2024. godine.

Do 2027. godine očekuje se da nova lokacija za popravku naraste na oko 440 zaposlenih. Navedeni cilj MTU-a je da taj rast generiše iz Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.