NavMenu

Fabrika pečuraka u Kovinu najveća u Srbiji - Mesečna proizvodnja 240 tona pečuraka

Izvor: RTS Utorak, 02.02.2021. 14:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: kazmulka/shutterstock)Ilustracija
Indonežanska fabrika pečuraka, koja je u Kovinu otvorena 2015. godine, zahvaljujući gasifikaciji indistrijske zone proširila je proizvodnju, zaposlila 50 novih radnika i sad snabdeva 45% domaćeg tržišta sa pet vrsta pečuraka, a svoje proizvode izvozi i u 10 evropskih zemalja.

Izgradnjom nove hale na 12.000 m2 fabrika pečuraka u Kovinu postala je najveća u Srbiji. Ovde 300 radnika mesečno proizvede 240 tona pečuraka, najviše šampinjona koji se sveži u komadu ili isečeni zamrznuti isporučuju na domaće i inostrano tržište.

Izgradnja novog pogona vredna je 4,5 mil EUR, a najviše je uloženo u savremenu opremu za klimatizaciju, jer je izuzetno teško održavati neophodnu temperaturu u tako velikom objektu.

Posle mašinskog ubacivanja komposta i pokrivke prostor se zagreva do 25 stepeni, a automatski se kontrolišu i brojni drugi parametri.

- Zalivamo sobu pet dana, a nakon toga krećemo sa hlađenjem i posle 10 dana počinjemo sa berbom i zato su nam pečurke tako bele i lepe - kaže zaposlena u pečurkani Tanja Lončarević.

Direktor pečurkane Sunil Mamgain ističe da je jako važno uskladiti klimatsku kontrolu za proizvodnju pečuraka.

- Uspeli smo sve to zahvaljujući kompjuterima koji izdaju podatke kolika vlaga treba da bude, koliko ugljen-dioksida i svega ostalog - navodi Sunil Mamgain.

Lokalna samouprava je gasifikacijom industrijske zone omogućila fabrici uvođenje savremenih tehnologija i zapošljavanje novih radnika.

- Uvođenjem gasa do fabrike omogućili smo im da najsavremenije holandske mašine stave u proces proizvodnje i tako su maksimalno povećali učinak, a to znači i mnogo više pečuraka po kvadratnom metru i ubrzan proces proizvodnje - ističe predsednica opštine Kovin Sanja Petrović.

U pečurkani planiraju da povećaju izvoz, posebno u zemlje Evropske unije i da budu što konkurentiji proizvođačima pečuraka u Poljskoj koji su za sad najuspešniji u ovom poslu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Mali: U februaru rast BDP-a od 5,9%

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da ekonomija Srbije "i dalje raste" i da je u februaru ostvaren rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 5,9%. Mali je za Prvu televiziju rekao da je takav rezultat "daleko iznad očekivanja". - Srbija nastavlja da raste dok je jedna Nemačka u recesiji a druge ekonomije mnogo sporije rastu. Potpuno kontrolišemo javni dug u odnosu na BDP i danas je na 48,5%. Trenutno imamo više od 400

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.