NavMenu

Još bez trgovinskog sporazuma sa Britanijom, na srpske proizvode ponovo carine i do 20 %

Izvor: RTS Ponedeljak, 01.02.2021. 11:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)Ilustracija
Poslednjih godina sa Velikom Britanijom beležimo dvocifrenu stopu rasta izvoza. Uprkos kovid krizi u prošloj godini, robna razmena je iznosila oko 500, a usluga oko 600 mil EUR.

Istovremeno je stiglo 90 mil EUR direktnih britanskih investicija. Da li će tako biti i posle Bregzita, zavisi od brzine postizanja novog trgovinskog sporazuma koji još nije počeo zbog kovida, ali je bilo i nekih drugih odlaganja.

Stari uslovi trgovine s Velikom Britanijom ne važe od poslednjeg dana prošle godine, a novi ugovor još nije potpisan. Na srpske proizvode na tom tržištu ponovo su uvedene carine koje idu i do 20%.

- Prebacivanjem carina na naš teret, čini taj izvoz u Englesku potpuno nerentabilnim. Ja mislim da će to umanjiti izvoz zamrznutog voća iz Srbije najmanje 15 do 20% u ukupnom iznosu - smatra Rade Ljubojević, direktor kompanije Sirogojno.

Visoke carine nisu jedina nevolja za srpske izvoznike.

- Neznanje recimo administracije na prvoj granici sa Evropskom unijom o tome koje se stope primenjuju za Srbiju je usporilo, u nekom trenutku čak za tri-četiri dana zaustavilo praktično protok robe. Postoji opasnost da našu poziciju na tom tržištu počnu da zauzimaju neki drugi dobavljači - ukazuje Mihailo Vesović, direktor za strateške analize PKS, prenosi RTS.

Trenutna situacija nije u interesu ni za više od 400 kompanija sa većinskim britanskim kapitalom u Srbiji koje zapošljavaju 22.000 radnika i proizvode pretežno delove za britansku automobilsku industriju.


Za Vladu je, kažu u Ministarstvu trgovine, prioritet da se što pre zaključi novi sporazum. Prema dosadašnjim saznanjima, neće sadržati samo trgovinske odredbe, već će definisati ukupne odnose.

- Mi smo dali neke sitnije primedbe koje smo imali na njega. Očekujem da prvih dana februara već dogovorimo i drugu rundu, drugu video-konferenciju na kojoj ćemo moći sa britanskom stranom partnerski da razgovaramo o zaključenju jednog takvog sveobuhvatnog sporazuma - navodi Stevan Nikčević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine turizma i telekomunikacija.

U Ministarstvu kažu da u dosadašnjim razgovorima nema naznaka da bi novim sporazumom srpski izvoznici mogli da izgube pogodnosti koje su uživali starim sporazumom.

Sve će se znati u narednih nekoliko meseci, kada se očekuje da bude potpisan novi sporazum.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.