NavMenu

Od 1. jula dalja liberalizacija trgovinske saradnje s Rusima

Izvor: eKapija Petak, 21.05.2010. 07:40
Komentari
Podeli

Od 1. jula, srpska preduzeća će moći da u Rusku Federaciju bez carina izvoze i tepihe, nameštaj, registar kase, monitore, projektore i televizore, čime je omogućena dalja liberalizacija trgovinske saradnje, saopštilo je Ministarstvo ekonomije.

Dogovor o tome postignut je u Moskvi, na konsultacijama koje je 17. i 18. maja imala srpska delegacija na čelu sa državnim sekretarom Ministarstva ekonomije Vesnom Arsić.

U kontekstu stvaranja Carinske unije Ruske Federacije, Belorusije i Kazahstana, a u cilju obezbeđenja uslova za nesmetano odvijanje trgovine između Srbije i Carinske unije ove tri zemlje, srpska delegacija je sa predstavnicima Carinske unije dogovorila da se od 1. jula režim slobodne trgovine proširi i na teritoriju Kazahstana. Sa tom republikom će biti zaključen Sporazum o slobodnoj trgovini, što će dodatno proširiti bescarinsko tržište za srpske izvoznike i stvoriti uslove za nesmetano odvijanje trgovine Republike Srbije sa ovom Carinskom unijom, navedeno je u saopštenju.

U Moskvi je, takođe, dogovoreno da se za robu koja se izvozi iz Republike Srbije na carinsku teritoriju Ruske Federacije, Republike Belorusije i Republike Kazahstan primenjuju isti spiskovi izuzeća iz režima slobodne trgovine, a usaglašen je i spisak izuzeća za robu koja se iz Ruske Federacije uvozi u Republiku Srbiju i spisak izuzeća za robu koja se iz Republike Belorusije uvozi u Republiku Srbiju. Na sastanku je diskutovano i o usaglašavanju pravnog okvira za primenu pravila o određivanju zemlje porekla robe, saopštilo je Ministarstvo ekonomije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.