NavMenu

Povoljni krediti za početnike u biznisu

Izvor: Politika Četvrtak, 28.01.2021. 09:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Početnici u biznisu mogu da računaju na bespovratnu pomoć države u iznosu od 30% ulaganja, dok će oni koji se otisnu u preduzetničke vode u nerazvijenim krajevima Srbije dobiti subvenciju od 40% vrednosti investicije.

Ovo je predviđeno Uredbom o utvrđivanju programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanja koju je usvojila Vlada Srbije.

Preostali novac za pokretanje biznisa moći će da dobiju kroz kredite Fonda za razvoj. Zajmovi će biti odobravani na pet godina, sa grejs periodom od godinu dana i kamatom od jedan odsto uz garanciju banke ili dva odsto uz ostala sredstva obezbeđivanja.

Uslovi kredita su znatno povoljniji nego do sada, jer osim dužeg roka otplate kamata je niža za pola procenta, uz garanciju banke i jedan odsto uz ostala sredstva obezbeđenja. Za to je u budžetu opredeljeno 150 miliona dinara.

Za ovaj program pomoći koji se sastoji od bespovratnih davanja (za koje je država opredelila 150 miliona dinara) i povoljnih kredita moći će da konkurišu tek stasali privrednici koji planiraju da ulože od 400.000 do šest miliona dinara, a uslužne delatnosti su ograničene na iznos do tri miliona dinara.

Novac je namenjen za finansijsku podršku novoosnovanim preduzetnicima, mikro i malim privrednim društvima koji su registrovani u Agenciji za privredne registre bar dve godine ranije u odnosu na godinu podnošenja zahteva.

Takođe, mogu da konkurišu i korisnici čiji su osnivači, prethodno, bili osnivači najviše jednog privrednog subjekta, koji je brisan iz registra pre objavljivanja javnog poziva ili je još uvek aktivan, ali je osnivač korisnika preneo svoja osnivačka prava na neko drugo lice, koje nije povezano lice sa njim, pre oglašavanja javnog poziva.


Novac može da se koristi za kupovinu mašina i opreme i dostavnih vozila koja služe za prevoz sopstvenih proizvoda i drugih transportnih sredstava uključenih u proces proizvodnje (novih ili polovnih, ne starijih od pet godina). Potom, za tekuće održavanje poslovnog ili proizvodnog prostora i za operativne troškove.

Ova pomoć nije predviđena za poljoprivrednu proizvodnju, trgovinu, organizovanje igara na sreću, proizvodnju i prodaju oružja i vojne opreme, za građevinarstvo izuzev proizvodnje građevinskih proizvoda i završnih zanatskih radova u građevinarstvu, za transport i saobraćaj, finansijske usluge, usluge marketinga, iznajmljivanja, rentiranja i samousluživanja, osim za potrebe turizma.

Ministarstvo privrede će raspisati javni poziv, a zahtev za dodelu bespovratnog novca podnosi se istovremeno kada i zahtev za kredit Fonda za razvoj.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.