NavMenu

Za brzi internet grant WBIF 1,7 mil EUR i kredit EBRD od 18 mil EUR

Izvor: Tanjug Sreda, 27.01.2021. 11:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Viewvie/shutterstock.com)Ilustracija
Evropska banka za obnovu i razvoj potpisala je sa Vladom Srbije ugovor o kreditu od 18 mil EUR za projekat širokopojasne mreže u ruralnim područjima i ugovor o donaciji od 1,7 mil EUR koju su obezbedili bilateralni donatori iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

To će omogućiti Srbiji da finansira dizajn i izgradnju optičke širokopojasne infrastrukture u ruralnim regionima zemlje, saopštila je EBRD.

Tako će 90.000 domaćinstava i 600 škola i javnih institucija u ruralnim područjima u Srbiji dobiti pristup brzom širokopojasnom internetu zahvaljujući projektu digitalizacije Vlade Srbije koji podržavaju EBRD i bilateralni donatori u okviru WBIF.

Kako je navedeno, zahvaljujući tom projektu biće poboljšan pristup obrazovanju i informacijama za učenike i ljude u ruralnim podrucjima.

Projekat je deo inicijative za promociju digitalizacije kao pokretaca ekonomskog rasta i pozicioniranje zemlje kao središta za razvoj IT sektora.

Trenutno je samo 69 procenata ruralnih srpskih domaćinstava povezano sa fiksnim širokopojasnim mrežama, u poredenju sa 85 procenata u urbanim sredinama (na osnovu podataka iz 2019. godine).


Ovaj jaz značajno otežava pristup ekonomskim mogućnostima velikom delu stanovništva, navedeno je u saopštenju.

Takođe, ukazuju da su mere karantina zbog pandemije kovida 19 širom sveta pokazale da je brzi internet presudan za rad od kuće, nastavak obrazovanja, pristup medicinskim i finansijskim uslugama ili jednostavno održavanje komunikacije sa spoljnim svetom.

Čak i pre pandemije koronavirusa, nedostatak širokopojasnog interneta za seoske škole identifikovan je kao rastući problem za Srbiju pošto četvrtina svih učenika pohađa škole u seoskim sredinama.

Poslednjih godina, kako je navedneo, rast upisa u ruralnim regijama nadmašio je rast u svim ostalim školama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.