NavMenu

Najavljene ekonomske mere od 2,5 mlrd EUR i novac za sve punoletne građane Srbije

Izvor: Beta/Tanjug Sreda, 27.01.2021. 08:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)Ilustracija
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je sinoć realizaciju paketa ekonomskih mera vrednog 2,5 mlrd EUR, među kojima su novčana davanja za sve punoletne građane i minimalne zarade za privredu.

Vučić je na Radio-Televiziji Srbije (RTS) kazao da će svi građani moći da se prijave za 30 EUR u maju, za isto toliko u novembru, a penzioneri će pored tih 60 EUR dobiti još 50.

Rekao da je da će mikro, mala i srednja preduzeća dobiti tri puta po 50% iznosa minimalne zarade i dodao da postoji dilema da li istu meru primeniti i za velika preduzeća.

Naveo je da će taj novac početi da se isplaćuje 1. aprila.

Vućić je najavio da će sektoru prevoznika u šest navrata biti uplaćeno po 600 EUR za svaki autobus "da mogu da opstanu, da sačuvaju svoj kapital".

Najavio je da će država "proširiti garantnu shemu" za još 500 mil EUR, kako bi se očuvala likvidnost privrednog sektora.

Na pitanje odakle novac za te mere, Vučić je odgovorio da su to "srpske pare, iz srpske kase, iz ozbiljne srpske države".

Naglasio je da zbog tog ekonomskog paketa država neće imati probleme i dodao da javni dug Srbije neće preći 61 odsto.

- Držimo sve pod kontrolom, deci nećemo ostavljati dugove, a sve zavisi od našeg rasta - rekao je on.


PKS: Pomoć privredi očuvaće kapacitete i likvidnost

Najavljeni paket pomoći domaćoj privredi vredan 2,5 mlrd EUR vrlo je značajan korak ka oporavku koji treba da usledi, a posebno u situaciji očuvane zaposlenosti i MMF-ove prognoze rasta srpskog BDP-a od oko 5% ocenio je u izjavi Tanjugu pomoćnik direktora Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije (PKS) Bojan Stanić.

On je dodao da će pomoć u isplati minimalne zarade većem dalu privrede očuvati proizvodne kapacitete što se dogodilo i hazvasljujući sličnim merama prošle godine.

- Izvoz je pao za svega 4-5%, tako da je baza u proizvodno-izvoznom smislu sačuvana. S druge strane, zaposlenost se odražava na ličnu potrošnju građana koja je jedna od glavnih komponenata našeg BDP-a. Tako da je to stvarno bio ključni doprinos ovog paketa mera iz prošle godine, pa će i ovaj paket svakako doprineti tome da se sačuva zaposlenost koja kad pogledate stopu nezaposlenosti koja je prošle godine bila 9% to je povoljno - rekao je Stanić.

On očekuje da će mera pomoći autoprevoznicima od 600 EUR po autobusu pomoći da premoste period dok se ne oporavi turizam.

Stanić je naglasio da je reč o meri koju je predložila PKS u saradnji sa svojim Udruženjem prevpznika.

- U odnosu na 2019, broj pređenih kilometara u autoprevozu je opao za oko 80%. To je zaista gubitak koji oni nisu u stanju sami da nadoknade i ovo će im svakako pomoći da se očuva njihov kapacitet, a on je usko vezan sa turizmom koji znamo da je prvi stao u ovoj krizi i među poslednjima će se oporavljati - naveo je Stanić.

Nova garantna šema u visini od 500 mil EUR treba da obezbede dalje očuvanje likvidnosti kompanija.

- Prošlogodišnja garantna šema koja je dogovorena u saradnji sa Vladom je doprinela kreditnoj aktivnosti i očuvanju likvidnosti kompanija. Upravo nastavak garantne šeme će dodatno obezbediti kredite po relativno povoljnim uslovima za održavanje likvidnosti do momenta kada počinje oporavak privrede - rekao je Stanić.

On podseća da je Srbija prošle godine imala pad BDP-a od svegha 1,1% što je među najmanjima u Ervropi, pa će rast ovegodine od pet odsto prema prognozi MMF-a biti više nego dovoljan da se pokriju prošlogodišnji gubici.

- Na globalnom nivou očekuje se oporavak, odnosno pokriće gubitaka iz prošle godine. Zemlje evrozone će zahtevati duži vremenski period da se oporave, a Srbija je u povoljnijoj situaciji u odnosu na zemlje u regionu. Tako da verujemo da potencijal postoji - zaključio je Stanić.



MADŽAR: Odluka o pomoći građanima i penzionerima nerazumna


Odluka šefa države da građanima Srbije koji se prijave za pomoć podeli po 60 EUR i penzionerima po 110 je nerazumna i neprimerena, rekao je danas ekonomista Ljubomir Madžar.

On je za Betu rekao da je "potpuno irelevantno da li u budžetu ima novca ili nema, a nema jer se država zadužuje i raste javni dug".

- Ako je inspiracija za tu odluku socijalna podrška, ona mora da bude selektivna, a ne frontalna, s obzirom na 'belu kugu' i demografsku situaciju u Srbiji. Time se diskriminišu porodice s natprosečnim brojem dece - rekao je Madžar.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je sinoć na RTS-u da će država u maju i novembru građanima koji se prijave podeliti ;po 30 evra pomoći, a penzioneri će dobiti ukupno po 110 EUR.

Madžar je rekao da je opravdano zaduživati se zbog troškova, izazvanih pandemijom, "ali ne i zbog ovakve vrste pomoći bez presedana u svetu".

Dodao je da nema objašnjenje zašto se donosi ista odluka o pomoći građanima i penzionerima koja je doneta i u proleće 2020. godine, pred izbore, i stručna javnost ju je kritikivala.

- Odluka o podeli 100 EUR punoletnim građanima prošle godine izgleda da je bila motivisana dobijanjem glasa na izborima, a zašto je ponovljena ista greška zna samo gospodar Srbije, ali po razumnoj pretpostavci to je učinjeno kako bi se avansirali glasovi na budućim izborima - rekao je Madžar.

On je ukazao da je neracionalno deliti pomoć i penzionerima na takav "ad hok" način jer "ima penzionera sa visokom penzijom, a ovom odlukom su svi izjednačeni".

- Ako se želelo da se pomogne penzionerima to se radi izmenama zakona - rekao je Madžar.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.