NavMenu

Stručna komisija zaključila: Fabrika vode u Zrenjaninu ugrožava vodosnabdevanje grada

Izvor: Zrenjaninski Nedelja, 24.01.2021. 14:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: mady70/shutterstock.com)Ilustracija
Izveštaj stručne komisije JKP Vodovod i kanalizacija o radu fabrike vode u Zrenjaninu, tokom 29 dana monitoringa, završen je i dostavljen v.d. direktora ovog javnog preduzeća Predragu Bodirogi. Vodovod je naveo da od 34 razmatrana tehnička uslova, fabrika vode nije ispunila nijedan.

Stručna komisija je konstatovala da postrojenje za prečišćavanje vode ne ispunjava tehničke uslove iz javne nabavke. Zaključila je i da rad postrojenja ugrožava i preopterećuje celokupan sistem vodosnabdevanja i kanalisanja Zrenjanina.

- Od momenta ponovnog pokretanja rada postrojenja za prečišćavanje pitke vode, a koji je usledio nakon okončanja upravnog spora decembra 2018. godine, JKP Vodovod i kanalizacije je u više navrata zahtevalo od fabrike vode da se pristupi dokazivanju parametara definisanih ugovorom i konkursnom dokumentacijom. Međutim, česti prekidi u radu postrojenja to su onemogućili - navodi se u saopštenju.

Nakon što je fabrika vode obavestila JKP Vodovod i kanalizacija da je spremna za testiranje parametara, to je i započeto 15. novembra i trebalo je da traje do 15. decembra. Međutim, zbog havarije koja se dogodila na postrojenju 14. decembra ono je prekinulo rad. Stoga je stručna komisija Vodovoda sačinila izveštaj na osnovu 29 dana monitoringa rada fabrike vode.

Između ostalog, navedeno je da od 105 analiza prečišćene vode, 13 uzoraka nije bilo u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće.

- U 36 uzoraka pojedini parametri bili su na gornjoj granici maksimalnih dozvoljenih vrednosti. Gubici vode višestruko su prevazilazili propisanu granicu do pet odsto gubitka. Zbog toga je bilo ugroženo i izvorište sa kojeg se grad snabdeva vodom - ističe se u saopštenju.


Otpadne vode pre upuštanja u sistem nisu tretirane, a njihova ukupna količina višestruko je prevazilazila dozvoljene vrednosti.

- Ovakva otpadna voda utiče na povećanu koroziju betona, odnosno na ubrzano propadanje kanalizacionog sistema. Postrojenje nije uspostavilo obradu otpadnog mulja, a nije imalo ni priključak na atmosfersku kanalizaciju. Konstatovano je i da je rad postrojenja nestabilan zbog čestih havarija, da pojedini delovi postrojenja nisu adekvatno zaštićeni od spoljnog uticaja, kao i da dezinfekcija prečišćene vode nije obavljana na propisan način. Zaključeno je da su česti prekidi rada postrojenja dovodili do znatnog broja kvarova na vodovodnoj mreži - stoji u izveštaju.

V.d. direktora Vodovoda Predrag Bodiroga će nakon upoznavanja Nadzornog odbora i osnivača sa izveštajem stručne komisije doneti odluku u skladu sa ugovorom i važećim zakonskim propisima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.