NavMenu

Zimska poseta Zlatiboru odlična, gondolom se već vozilo više od 10.000 turista

Izvor: eKapija Petak, 22.01.2021. 13:32
Komentari
Podeli
(Foto: EpicStockMedia/shutterstock.com)
Da je zima na Zlatiboru poseban doživljaj za veliki broj turista svedoči još jedna uspešna zimska sezona. Nedostatak organizovanih prazničnih proslava i neizvesna epidemiološka situacija, koja nas prati i početkom 2021. godine, nisu osujetili planove velikog broja gostiju da zimski odmor provedu na "zlatnoj planini'"., saoptštila je Turistička organizacija Zlatibor.

Novi izgled Kraljevog trga, jezera i otvaranje najduže panoramske gondole na svetu učinili su da ova zimska sezona već polovinom januara obori prošlogodišnje rekorde u posećenosti, navodi se.

- Tokom zimskog raspusta na Zlatiboru je dnevno odmaralo oko 30.000 gostiju koji su svoj mir pronašli u nekom od brojnih hotela, pansiona, apartmana, pa je popunjenost smeštajnih kapaciteta bila preko 95%. Zimskom sezonom zadovoljni su i zlatiborski ugostitelji, koji su ostvarili dobar promet, uz pridržavanje svih epidemioloških mera. Bašte kafića koje su osigurale bezbedno lenčarenje na zimskom suncu bile su pune gostiju - saopštila je TO Zlatibor.

Najveće interesovanje posetilaca, dodaje se, privukla je najduža panoramska gondola na svetu, koja je puštena u rad 11. januara. Za svega desetak dana od otvaranja, "zlatnom" gondolom vozilo se više od 10.000 turista. Na red za vožnju čekalo se i do sat vremena.

Ski-centar ''Tornik'' je tokom praznika i raspusta zabeležio veliku posećenost. Nekoliko hiljada skijaša i bordera nestrpljivo je dočekalo obilnije snežne padavine i otvaranje ski sezone, a ljubitelji netaknute prirode i planinskih pejzaža uživali su u panoramskoj vožnji žičarom.

Skijališta na Obudovici i Avantura parku su prepuna dece i skijaša početnika. O velikom interesovanju govori podatak da je od otvaranja sezone kroz ski školu Avantura parka prošlo preko 2.000 polaznika.

Stopića pećina, koja je protekle godine oborila rekord sa 122.000 posetilaca, i u ovoj zimskoj sezoni beleži odlične rezultate. Od početka godine pećinu je posetilo preko 5.000 turista, što je za 65 odsto više u odnosu na januar prethodne godine.

- Zlatibor je destinacija koja je vremenom postala sinonim za idealan porodični odmor, pa ne čudi što je tokom zimskog raspusta u sadržajima Dino parka uživalo preko 10.000 posetilaca, među kojima i veliki broj mališana oduševljenih susretom sa nesvakidašnjim praistorijskim stanovnicima parka - navode iz TO Zlatibor.

U Ski-centru ''Tornik'' za skijaše i bordere otvorene su plava i crvene staze, a u funkciji su staze i lift za početnike i polaznike ski škola. Posetiocima je na raspolaganju panoramska vožnja žičarom, kao i bob na šinama.


Skijanje i sankanje moguće je u centru Zlatibora na nekoliko lokacija. Na padini Obudovica u funkciji je ski lift, a pored velikog broja ski škola uređen je prostor za slobodno skijanje. Avantura park je i ove godine jedno od omiljenih lokacija za skijaše početnike. Sankališta na Obudovici, kod jezera, u Dino parku kao i na padini kod osnovne škole prepuna su mališana koji uživaju u snežnim čarolijama, a zimsku zabavu upotpunjuje i klizalište.

Iako su tokom proteklog perioda najbrojniji bili domaći gosti, u narednim danima očekuje se veći priliv gostiju iz regiona. Srbija je otvorila svoje granice za državljane Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Bugarske i Albanije, pa turistima koji dolaze iz ovih zemalja nije potreban negativan PCR test za ulazak u Srbiju.

- Sudeći po rezervacija koje beleže hoteli i drugi smeštajni objekti u narednom periodu biće najviše gostiju iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, što je još jedan od dokaza da je Zlatibor omiljena turistička destinacija, ne samo domaćih, već i gostiju iz regiona - navode iz TO Zlatibor.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.