NavMenu

Lipe u Skadarskoj kao prepoznatljiv simbol boemske četvrti - Postavlja se i novi mobilijar

Izvor: eKapija Petak, 22.01.2021. 11:04
Komentari
Podeli
(Foto: Maja Tomic/shutterstock.com)
Javno komunalno preduzeće Zelenilo - Beograd zajedno sa drugim učesnicima u projektu rekonstrukcije nastavilo je drugu fazu radova na potezu od Skadarlijske česme do Ulice Strahinjića bana. Obnavlja se drvored sa integrisanim, automatskim zalivnim sistemom i postavlja novi mobilijar, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Kako je navedeno na sajtu Grada, po završetku građevinskih radova na sanaciji ulice planirana je sadnja 38 novih stabala. Lipa je vrsta koja je odabrana za ovu lokaciju kao prepoznatljiv simbol boemske četvrti Beograda. Jedno stablo ukrasne jabuke biće zasađeno pored spomenika Đuri Jakšiću. Projektom je predviđeno i formiranje novih sadnih mesta.

Da bi se postigla uniformnost drvoreda u smislu veličine, starosti i vrste stabala koja ga čine, planirano je presađivanje 21 stabla na druge lokacije, dok će na njihovo mesto biti zasađene oformljene sadnice lipe većih dimenzija i obima debla od 25 centimetara. Uz sve sadnice u Skadarskoj ulici biće ugrađen savremeni automatski zalivni sistem pomoću kojeg će drveću, osim vode, biti obezbeđeno i redovno prihranjivanje đubrivom.

Po završetku radova, čitav potez krasiće ukupno 50 stabala. Uz obnovljeni drvored biće postavljen i novi mobilijar, deset klupa i šest đubrijera. Sva sadna mesta će biti uređena završnom obradom od kamenih kocki, u skladu sa kriterijumima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, precizirano je u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.