NavMenu

Rad od kuće i povreda na radu - Kako biti bezbedan i ko snosni troškove?

Izvor: RTS Petak, 22.01.2021. 10:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / StartupStockPhotos)Ilustracija
Početak pandemije doneo nam je i novinu, koja je iz epidemioloških razloga primenjena i dozvoljena gde god je to moguće - rad od kuće. I država je jasno propisala pravila - za zaposlenog i poslodavca.

Kućni ambijent za većinu je najprijatnija atmosfera, a u poslednje vreme za mnoge privremeno mesto za rad. Da li će to postati trajno rešenje?

Dragoljub Rajić, koordinator Poslovne mreže kaže da za poslodavce predstavlja veliki problem da iskontrolišu da li je zaposleni u radno vreme prisutan fizički kraj svog računara ili ako ima zaduženja da se javlja na telefon.

Rajić ukazuje da veliki problem predstavlja to što on može da ode da obavi neki posao privatno, bilo da je u kući ili van kuće, da se povredi u toku radnog vremena i onda poslodavac mora da snosi troškove.

Kaže da je isti problem sa upotrebnom službenog vozila, što se teško može iskontrolisati gde se neko u datom momentu nalazi.

U cilju zaštite na radu od kuće, Ministarstvo za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja 18. januara postavilo je na svom sajtu "Vodič za zdrav i bezbedan rad od kuće".

- Kada uzmemo u obzir vreme koje štedimo prilikom odlaska i dolaska na posao, vreme spremanja na posao, tu su razne prepreke i poteškoće sa kojima se zaposleni suočavaju kao što je razdvajanje poslovnog i privatnog života kada govorimo o radu od kuće koje je ujedno i mesto rada, zatim pravovremni pristup informacijama za obavljanje posla - kaže Dunja Radojičić, v.d. direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu.

Rezultati pokazuju da je učinak u radu povećan kod samo 24% firmi u kojima je prihvađen rad od kuće.


Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.