NavMenu

"Zelena gradnja" - Kako smanjiti uticaj građevinske industrije na klimatske promene? Lafarge inovacije, Linglong Tire

Izvor: Promo Četvrtak, 21.01.2021. 15:34
Komentari
Podeli
Linglong Tire, Zrenjanin (Foto: Vitor Antić)Linglong Tire, Zrenjanin
Doprinos borbi protiv klimatskih promena, pre svega smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte, poput ugljen-dioksida, globalni je imperativ poslednjih godina. Industrijski giganti sa najvećim intenzitetom emisije ovog gasa, svesni odgovornosti i uticaja svojih industrija na očuvanje životne sredine, aktivno su se uključili u inicijative za smanjenje emisija spornih gasova.

Kompanija LafargeHolcim, lider u građevinskom sektoru, nekoliko godina unazad sprovodi značajne mere u cilju redukcije CO2. Kao deo strategije za borbu protiv klimatskih promena, između ostalog, Lafarge eksperti rade na razvoju palete proizvoda sa sniženom emisijom ugljen-dioksida, uz obezbeđivanje inovativnih tehničkih rešenja usmerenih ka minimalizovanju efekata klimatskih promena.

Jedno od takvih rešenja primenjuje se na trenutno najvećem industrijskom gradilištu u Srbiji - Linglong Tire u Zrenjaninu. Za fundiranje industrijskog kompleksa koji se prostire na 100 hektara površine, koristi se Lafarge Agilia Piles, specijalno dizajniran beton za šipove, koji se odlikuje smanjenim sadržajem CO2 za 30% u odnosu na klasičan beton za šipove.

Agilia Piles je samorazlivajući beton, čija je glavna odlika sposobnost ugrađivanja bez vibriranja. Osim svojstava odlične pokretljivosti i pumpabilnosti, karakteriše ga i ugradnja betona bez poteškoća. Upotrebom Agilia Piles betona postiže se veća fleksibilnost na gradilištima na svim pozicijama i za sve primene (šipovi, temelji, završni slojevi, horizontalne i vertikalne površine).

Beton za Linglong Tires proizveden je od CEM II/B-M (S-V) 42.5N LH - cementa niske toplote hidratacije, koji se odlikuje najnižom emisijom CO2 po toni cementa u portfoliu rinfuznih proizvoda Lafarge BFC-a. Cement CEM II/B-M (S-V) 42.5N LH je 2019. godine razvijen u okviru strategije Lafarge-a u Srbiji, usmerene ka smanjenju uticaja industrije na klimatske promene.

Novi proizvod svoju osnovnu primenu nalazi u stanogradnji, ujedno predstavljajući i idealno rešenje za betoniranje masivnih elemenata sa zahtevom za smanjenim skupljanjem (brane, temelji mostova, temelji stubova za vetroparkove), zatim za betoniranje na visokim temperaturama, za pumpane betone, kolektore i kanalizacijske sisteme, kao i za betone namenjene farmama i silosima za bio otpad.

Na gradilištu Linglong Tire fundiranje se izvodi CFA metodom, prečnika Ø600 i Ø800, na dubinama i do 30m, što od betona zahteva da bude izuzetno pokretljiv, kako bi omogućio da se armaturni koš celom dužinom spusti u rupu za šip, ali sa druge strane i homogen ne dozvoljavajući segregaciju i raslojavanje.
Lafarge mobilna betonska baza, Zrenjanin (Foto: Vitor Antić)Lafarge mobilna betonska baza, Zrenjanin
Kompanija Lafarge je za potrebe projekta instalirala mobilnu bazu za beton kapaciteta 80m3/h, u neposrednoj blizini gradilišta, kako bi logistički osigurala neophodne količine betona koje projekat zahteva. Takođe, betonska baza u Zrenjaninu operativna je u tri smene, kako bi se odgovorilo na zahtevnu dinamiku postavljenih rokova.

Agilia Piles, proizvedena od CEM II/B-M (S-V) 42.5N LH, predstavlja prvi beton za šipove u Srbiji sa drastično manjim sadržajem CO2, što ga svrstava u red tzv. zelenih betona, na čijem razvoju i implementaciji na lokalnom tržištu se u Lafarge-u intenzivno radi.

Borba protiv klimatskih promena predstavlja ključnu strategiju kako u LafargeHolcim-u na globalnom niovou, tako i u Lafarge BFC-u u Srbiji, gde se ekspertski tim fokusira na inovacije prilagođene lokalnim uslovima, što ostaje primarni cilj kompanije i ubuduće.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.