NavMenu

Revitalizacija hidroelektrane Đerdap 1 ulazi u završnu fazu

Izvor: Tanjug Sreda, 20.01.2021. 11:50
Komentari
Podeli
(Foto: Katarina Stevanović)
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa šefom predstavništva kompanije Silovije mašini u Srbiji Mihajilom Cvetkovim o realizaciji projekta revitalizacije hidroagregata u hidroelektrani Đerdap 1, kao i potencijalnoj saradnji na drugim projektima u energetici.

- Kompanija Silovije mašini realizuje važne aktivnosti za Elektroprivredu Srbije, samim tim i za našu državu i nadam se da možemo da nastavimo saradnju i na novim projektima. Drago mi je da projekat revitalizacije HE Đerdap 1 ulazi u završnu fazu, revitalizacija Đerdapa 2 nam je, takođe, veoma važna, kao resorno ministarstvo tu smo da pomognemo i ispratimo sve aktivnosti - rekla je Mihajlović.

Kaže da to ministarstvo priprema i knjigu projekata, jer će u energetici biti mnogo ulaganja.

- U interesu nam je priliv novih investicija u ovom sektoru - rekla je Mihajlović.

Mihajil Cvetkov zahvalio je na sastanku, rekavši da ta kompanija dugo radi u Srbiji, te da saradnja datira još iz vremena bivše Jugoslavije.

- Dosta je naše opreme u Đerdapu 1 i 2, kao i u 'Kostolcu'. Trenutno smo najveća kompanija koja proizvodi energetsku opremu u Rusiji, od turbina, transformatora, do kotlova, proizvodimo sve potrebno za jednu termo i hidroelektranu - naveo je on.

Napominje da je revitalizacija Đerdapa 1 zahtevna i da zaslužuje veliku pažnju.

- Stigli smo do poslednjeg agregata i u aprilu ove godine stiže oprema. Potpisali smo sporazum sa EPS-om za revitalizaciju Đerdapa 2, priprema se dokumentacija i vaša podrška u tom procesu nam je značajna - rekao je Cvetkov.

Ruska kompanija izrazila je i zainteresovanost za učešće u projektu revitalizacije blokova A1 i A2 na TENT-u.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ambasade Ruske Federacije u Srbiji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.