NavMenu

U 2021. očekuje se trend rasta ekonomije

Izvor: RTS Sreda, 20.01.2021. 10:32
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/geralt)
Državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović izjavio je za Prvi program Radio Beograda da su privredne aktivnosti iz prethodnih godina omogućile da domaća privreda, u odnosu na druge, možda bude otpornija, snalažljivija i vitalnija na posledice pandemije kovida, što bi u narednom periodu trebalo da potvrdi i zvanična statistika.

Stevanović je precizirao da domaće i inostrane analize potvrđuju da je Srbija, u protekloj godini, bila najuspešnija, odnosno broj jedan, u Evropi, kada je o rastu ekonomije reč.

Prema njegovim rečima time su stvoreni uslovi da srpska privreda, na početku 2021. godine, obezbedi dobru startnu poziciju za realizaciju očekivanja i projekcija, kao domaćih tako i inostranih, a koje se odnose na rast privrede, privredni razvoj i rast BDP-a.

To će nam, konstatuje državni sekretar, omogućiti da budemo prvi u Evropi, ali i da se naša ekonomija vrati na pozicije koje je imala pre kovida, a koje bi trebalo da ima i u tekućoj godini.

Posledice korone su pad industrijske proizvodnje, vidljive su i u prerađivačkoj industriji što je rezultiralo padom izvoza, ali i poremećajem u eksternoj tražnji i globalnom lancu snabdevanja. Zabeležen je i pad uvoza, navodi Stevanović.

Dodaje da postoje privredne grane koje su pretrpele negativne efekte, pre svega sektor usluga u oblasti ugostiteljstva, hotelijerstva, prevoz putnika, zatim automobilska industrija, industija tekstila i kože, gume, obuće.

Rast su zabeležile prerađivačka industrija, prevashodno proizvodnja hrane, hemijska i farmaceutska industrija.

- Uprkos posledicama pandemije imamo razloga da budemo zadovoljni jer smo sačuvali zaposlenost, trend zaposlenosti nije doveden u pitanje, otvoreno je, od marta do novembra, novih 60.000 radnim mesta - kaže državni sekretar Ministarstva privrede.

Stevanović kaže da Ministarstvo privrede nije obustavilo realizaciju ni jednog investicionog subvencionisanog projekta, nastavljena je realizacija svih koji su najavljeni i za koje su ugovori potpisani, ali i da su zbog eksternih dešavanja realizacije nekih projekata neznatno prolongirane.

Precizirao je da je sav novac projektovan za podsticaj, odnosno subvencionisanja novih, investicija gotovo potrošen prošle godine.

Za tu svrhu, u tekućoj godini, izdvojeno je više od 15 milijardi dinara. Nastavićemo da, kroz kredite, subvencionišemo sektor malih, mikro i srednjih preduzeća i preduzetnika, potvrdio je Stevanović.

Ukazao je da će dominantan deo sredstava od dve milijarde dinara biti iskorišćen za program opreme koji se sprovodi u saradnji sa poslovnim bankama.

Preko Fonda za razvoj realizovaće se razvojni program, tu su i "start ap" krediti.

Žensko preduzetništvo je novina i imaće snažnu podršku Ministarstva privrede.


Za privredu će, konstatuje državni sekretar, posebno značajna biti i saradnja sa Evropskom investicionom bankom, naša privreda raspolagaće sa 200 miliona evra za mala i srednja preduzeća.

Jedna polovina će biti namenjena investicionim ulaganjima pod vrlo povoljnim uslovima, a druga za likvidnost i obrtna sredstva.

Privatizacija će biti nastavljena, Ministartsvo privrede sa partnerima iz EBRD, privodi kraju izradu dokumentacije Strategije politike državnog vlasništva kojom će privatizacija i ostalih privrednih društava i preduzeća, koja su u većinskom državnom vlasništvu, staviti pod jedan krov i definisati politiku rešavanja tog sektora, pre svega kroz uvođenje modela korporativnog upravljanja od JP, preduzeća iz portfelja privatizacije i drugih strateški važnih preduzeća.

To će biti, prema rečima Stevanovića, još jedan dodatni zamajac za pozitivna fiskalna kretanja, dodatno će se unaprediti prihodna strana budžeta, bilansi preduzeća će se unaprediti, a dividende koje pripadaju drežavi će biti veće.

- Nadam se da će to biti pozitivan impuls za ekonomiju, mislim da ćemo trend najboljih u Evropi zadržati i u 2021. godini. Država će i u tekućoj godini biti partner privrede, trudićemo se da potrebe privrede sagledamo na adekvatan način - kaže državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović u intervjuu za emisiju Magazin nedeljom Prvog programa Radio Beograda i ističe da će domaća privreda na državu i sistem moći da računa i u ovoj godini.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.