NavMenu

Objavljene nove plovidbene karte Dunava i Save

Izvor: eKapija Utorak, 19.01.2021. 15:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Lucian Milasan/shutterstock.com)Ilustracija
Direkcija za vodne puteve Plovput Beograd publikovala je krajem prethodne godine nove plovidbene karte Dunava i Save.

Nove elektronske plovidbene karte (ENC) za reku Dunav u Republici Srbiji objavljene su u "Inland ECDIS" standardu 2.3, u skladu sa obavezama definisanim Zakonom o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama i Pravilnikom o rečnim informacionim servisima.

Karte sadrže aktuelizovane informacije o plovnom putu, sistemu obeležavanja plovnog puta, izobatama dubina 3.5 m, 3.0 m, 2.5 m, 2.3 m, 2.0 m i 1.5 m u odnosu na niski plovidbeni nivo (sa podacima o vremenu hidrografskih merenja), obeležene kritične sektore za plovidbu – deonice reke na kojima u periodima malih voda nisu zadovolјeni odgovarajući gabariti plovnog puta neophodni za bezbednu plovidbu, oznake odstojanja na 200 m na osi plovnog puta, poprečne profile na 200 m, pozicije potoplјenih plovila u ili u blizini plovnog puta ili propisanih sidrišta, vodomerne stanice, aktuelizovane informacije o mostovima (sa informacijama o raspoloživim visinama plovidbenih otvora u odnosu na visoki plovidbeni nivo), sidrištima, zimovnicima, skelskim prelazima, dalekovodima i drugim objektima od značaja za bezbednost plovidbe, kao i druge informacije od značaja za plovidbu.

Najvažnije izmene u ovom izdanju karte predstavlјaju informacije o raspoloživim dubinama u odnosu na niski plovidbeni nivo, na bazi hidrografskih merenja sprovedenih tokom 2020. godine, ažuriran sistem obeležavanja vodnog puta, kao i aktuelizovani podaci o vodomernim stanicama, sidrištima, zimovnicima i mostovima, objavljeno je na sajtu Plovputa.

Nove elektronske plovidbene karte, u standardnom .000 formatu, mogu se preuzeti sa stranice elektronskih plovidbenih karata.

Nova plovidbena karta Save (km 210.8 – km 0.00) sadrži aktuelizovane informacije o hidrografskim merenjima reke Save, izvršenim u 2020. godini, poziciji plovnog puta, sistemu obeležavanja plovnog puta, položaju kritičnih sektora, zimskih skloništa i sidrišta, kritičnim sektorima za plovidbu, oznakama odstojanja na 200 m na osi plovnog puta, poprečnim profilima na 200 m, sidrištima, infrastrukturnim objektima na plovnom putu (mostovima, hidrotehničkim građevinama), većim naseljenim mestima duž Save, vodomernim stanicama i karakterističnim plovidbenim nivoima u trenutku objavljivanja, kao i kontaktima institucija nadležnih za unutrašnju plovidbu u Republici Srbiji. Predstavljene su lokacije gradilišta dva nova mosta na reci Savi, kod Rače i kod Šapca.


Šesto izdanje karte je pripremljeno u novom formatu, u skladu sa izmenama usaglašenim u okviru DTP-Danube STREAM projekta.

Plovidbena karta, koja je prilagođena za štampu na A4 formatu, može se preuzeti na stranici papirnih plovidbenih karata, u .pdf formatu, bez ikakve naknade.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.