NavMenu

PKS: Podsticaji stranim i domaćim kinematografima dovode najrazvijenije produkcije u Srbiju

Izvor: eKapija Utorak, 19.01.2021. 13:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pavel L Photo and Video /shutterstock.com)Ilustracija
Odluka da država nastavi podsticaje filmskoj industriji, pretočena u prošlonedeljnu vladinu Uredbu, usvojenu na inicijativu Grupacije kinematografije Privredne komore Srbije, doneće veći priliv stranih ulaganja u ovoj oblasti, nove filmove, serije i druge kinematografske projekte koji će se snimati kod nas, ali i stvoriti uslove za jačanje i bolje pozicioniranje domaće produkcije, saglasni su predstavnici struke, saopšteno je iz PKS.

- Podsticaji dovode inoprodukcije i podržavaju domaće stvaraoce. Usvojena Uredba o podsticajima investitorima da u Srbiji proizvode audiovizuelna dela nastavak je prakse iz prethodnih sezona, koja je dala značajne rezultate. U Srbiji se snima više nego ikada i nema filmskog radnika koji je bez posla. Za razliku od vremena pre uvođenja podsticaja, kada nije bilo izdvajanja države za kinematografiju, danas se nalazimo rame uz rame sa zemljama regiona - rekao je Igor Turčinović, filmski producent, član Grupacije kinematografije pri Udruženju za kreativnu industriju Privredne komore Srbije.

Ističe da je, pre nekoliko godina, kada su podsticaji prvi put uvedeni, bilo sumnjičavih kolega koji su strahovali da će Srbija postati jeftin servis stranih produkcija, ali se pokazalo da je podrška države korisna i za domaću industriju.

- Došle su najrazvijenije strane produkcije u Srbiju i naši filmski radnici dobili su sjajnu priliku da uče od najbolji -objasnio je Turčinović. Kao dobar primer navodi američku seriju Predstraža (The Outpost) na čijem snimanju u Srbiji su angažovani i domaći reditelji, direktori fotografija i drugi filmski stvaraoci.

- Nadam se da ćemo nastaviti u smeru koji se pokazao dobrim i da će država i dalje imati sluha za našu struku koja sada doživljava procvat - zaključio je Turčinović. Podsetio je da je Grupacija kinematografije PKS još 2014, odmah po osnivanju, pokrenula inicijativu za uvođenje podsticaja snimanju audiovizuelnih dela u Srbiji.

Bogdan Petković, predsednik Sekcije pružalaca producentskih usluga PKS ocenio je da su novi podsticaji od krucijalnog značaja i za opstanak 18 preduzeća koja u Srbiji snimaju reklame, jer će moći da nastave da pružaju usluge klijentima po nepromenjenim uslovima i da zadrže zaposlene.

- Zbog globalne ekonomske krize izazvane pandemijom KOVID- 19 marketinški budžeti su značajno umanjeni u odnosu na period pre korone, tako da ova odluka Vlade Srbije daje veliku šansu za brzo uspostavljanje poslovnih veza sa inostranim klijentima i kompanijama, što našoj branši daje mogućnost da posluju na evropskom i svetskom tržištu - rekao je Petković.

Udruženje za kreativnu industriju Privredne komore Srbije podržalo je i zastupalo inicijativu svojih članica iz Grupacije kinematografije da se nastavi sa višestruko korisnim podsticajima, i za privlačenje stranih produkcija i za domaću filmsku industriju i srpsku ekonomiju u celini, rekla je Vida Samardžić, sekretarka Udruženja za kreativnu industriju PKS.

Napominjući da su u Uredbu ugrađeni gotovo svi predlozi Grupacije, Samardžić, najavljuje da će PKS u saradnji sa Vladom i nadležnim Ministarstvom nastaviti da radi na unapređenju rešenja iz ove uredbe koji se odnose na snimanje serija i drugih inicijativa naših članica za stvaranje još podsticajnijih uslova za razvoj filmske industrije u Srbiji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.