NavMenu

Oporavak od recesije u Grčkoj kreće od drugog kvartala 2021.

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 18.01.2021. 16:33
Komentari
Podeli
(Foto: PureSolution/shutterstock.com)
Recesija, koja je preovladavala u grčkoj ekonomiji tokom 2020, nastaviće se i u prvom kvartalu tekuće godine, a očekuje se da će oporavak bruto domaćeg proizvoda zemlje početi od drugog kvartala 2021, prema prognozama Centra za planiranje i ekonomska istražanja KEPE.

KEPE u svojoj analizi ekonomskih kretanja, objavljenoj danas, procenjuje pad grčkog BDP-a u drugom polugodištu prošle godine na 12,8%, a na nivou cele 2020. godine na 9,9% prosečno, prenosi agencija ANA.

Napominje pri tome da su ove procene zasnovane na zvaničnim preliminarnim statističkim devetomesečnim podacima, kao i na bazi procenjenog ekonomskog pada od 14% u četvrtom tromesečju 2020.

Za prvu polovinu 2021. godine, KEPE predviđa stopu rasta grčkog BDP-a od minus 3,7%, pri čemu prognozira da će u prvom kvartalu zemlja zabeležiti privredni pad od 10,4%, a potom rast u narednom tromesečju od 3%.

KEPE naglašava da nastavak pandemije otežava projekcije kratkoročnih ekonomskih kretanja i napominje da njegove procene za 2020. i za prvu polovinu 2021. mogu odstupati od ovog scenarija kako u negativnom tako i pozitivnom pravcu u zavisnosti od razvoja zdravstvene krize.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.