NavMenu

RETROSPEKTIVA 2020 - Investicije u oblasti TELEKOMUNIKACIJA i IT-a koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

Izvor: eKapija Utorak, 19.01.2021. 11:33
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Ako je neki sektor privrede imao "pune ruke posla" u pandemijskoj godini iza nas, onda su to, posle zdravstva, svakako informacione tehnologije. Svi smo se, hteli to ili ne, okrenuli modernim tehnologijama, internetu i aplikacijama za rad i plaćanje od kuće, što je IT sektor svakako umeo da iskoristi, pa je razvoj srpskog IT tržišta nastavljen i tokom 2020, uz rast od 7% i dostignutu vrednost od preko 600 mil USD. Uz to, država i lokalne samouprave su poseban akcenat stavile na razvoj mladih i inovativnih kompanija iz ovog sektora, ulaganjem u smart razvojne centre i tehnološke parkove.

Upravo to su i događaji u IT sektoru koji su u 2020. godini izazvali najveću pažnju čitalaca eKapije:

Na prvom mestu naše liste našla se naša informacija o početku gradnje inovacionog startap centra - Smart City centra u Loznici, u kojem će se sprovoditi obuke i programi za mlade u oblasti izrade inovacionih rešenja za digitalizaciju javne uprave na teritoriji ovog grada.
Budući izgled Smart city centra (Foto: Artija Loznica)Budući izgled Smart city centra

Kako su za eKapiju istakli iz gradske uprave Loznice, cilj projekta je osnivanje što većeg broja startap kompanija koje će razvijati inovaciona rešenja u oblasti digitalizacije u javnom sektoru, a što će doprineti zapošljavanju mladih i sprečiti odliv mladih iz Loznice.

Drugu poziciju zauzela je vest da je krajem januara otvoren Naučno-tehnološki park u Novom Sadu. Ova investicija vredna 26 mil EUR namenjena je Fakultetu tehničkih nauka, a izgradnja parka bila je zajednički projekat Vlade Srbije i Pokrajinske vlade, uz pomoć grada Novog Sada i FTN-a.
(Foto: Pokrajinska vlada)

Pametna zelena zgrada površine 30.000 m2 omogućila je najsavremenije uslove za rad studenata i profesora FTN-a, ali i brojnih startap i IT kompanija, postavši značajnom karikom koja povezuje nauku i privredu u oblasti informacionih tehnologija i startap projekata.

Na trećem mestu nalazi se još jedan naučno-tehnološki park, ovog puta u Nišu, čija je gradnja završena letos.
(Foto: Naučno tehnološki park Niš)
Kako je za eKapiju tada rekao direktor Milan Ranđelović, cilj investicije vredne više od 20 mil EUR zajedno sa osnivanjem Startap centra Niš i izgradnjom Višenamenske laboratorijske lamele Elektronskog fakulteta, jeste privlačenje inovativnih tehnološko-razvojnih kompanija i stvaranja uslova za njihov razvoj kroz povezivanje sa naučno-istraživačkim i visokoškolskim organizacijama.

Četvrtu poziciju liste eKapije zauzima vest s početka godine, da je u Srbiji od decembra 2019. postala dostupna nova vrsta SIM kartice - eSIM.

eSIM je najavljena kao "velika stvar", koja će istinski promeniti mobilnu telefoniju, jer funkcioniše kao klasična plastična SIM kartica, ali fizičke kartice nema - sve je digitalno.
Ilustracija (Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)Ilustracija

Navedeno je da eSIM donosi mnogo novih mogućnosti, posebno u sferi međusobno povezanih uređaja po Internet of Things principu, ali i da će rešiti niz različitih telekomunikacionih problema, na primer, omogućiće nekim telefonima podršku za više SIM kartica ođednom, iako fizički nemaju ugrađena ležišta za više SIM kartica.

Na pretposlednjem, petom mestu, našla se informacija da je u Srbiji omogućeno plaćanje skeniranjem QR koda.

Ilustracija (Foto: Pixabay / geralt)Ilustracija

Narodna banka Srbije je od kraja februara omogućila novi način plaćanja na prodajnim mestima – platni instrument čijom se upotrebom na prodajnom mestu trgovca obeleženom oznakom "IPS" (Instant plaćanja Srbija), može izdati nalog za instant plaćanje roba i usluga.

Ova plaćanja iniciraju se putem unapređene aplikacije za mobilno bankarstvo jednostavnim prikazivanjem ili skeniranjem NBS IPS QR koda odabirom opcije "IPS pokaži" ili "IPS skeniraj".

Najzad, šestolasirana i poslednja pozicija pripala je vesti iz juna da će američka kompanija Epic Games graditi naučni centar i razvojni kampus u Novom Sadu.
Ilustracija (Foto: dotshock/shutterstock.com)Ilustracija

Naime, novosadska IT kompanija 3Lateral, članica američke kompanije Epic Games, jedne od vodećih tehnoloških kompanija iz oblasti interaktivne zabave, kupila je parcelu u samom centru Novog Sada za izgradnju novog radnog prostora za svoj tim u Srbiji, na kojoj će, kako je najavljeno, za tri do četiri godine raditi stručnjaci iz oblasti umetnosti i računarskih nauka na razvoju najnaprednijih tehnologija za ceo svet.


Pozivamo vas da vidite i koje su to investicije obeležile 2020. godinu iz oblasti ZDRAVSTVA.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.