NavMenu

Između 20. i 25. januara tender za izvođača na izgradnji interkonektora Srbija-Bugarska

Izvor: Tanjug Petak, 15.01.2021. 09:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sergey_R/shutterstock.com)Ilustracija
Srbija želi da omogući da kroz njenu teritoriju prolazi gas iz različitih država, a ne samo iz Rusije, kao i da se interkonektorima poveže sa svim susednim državama u regionu, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Za Radio slobodna Evropa Mihajlovićeva je kazala da je uverena da će Srbija uspeti da se uskladi sa regulativama Evropske unije, da će sprovesti devirsifikaciju gasa koje će, ističe, omogućiti konkurenciju, ali i transformisati javna preduzeća iz oblasti energetike koja trenutno "posluju na teret države i uz gubitke".

Ističe da je dobro za Srbiju što sada ima dva puta dolaska gasa u Srbiju, iako se na njima jedan snabdevač - ruski.

Mihajlović kaže da je taj drugi put dolaska gasa bitan, jer se često, podseća, javlja problem tranzita puta gasa preko Ukrajine.

- Ono što je važno jeste da pokušamo da diversifikujemo i snabdevača, jer to daje mogućnost da cena gasa pre svega za stanovništvo bude niža nego što je danas i za privredu. Podsetiću samo da je cena prirodnog gasa za privredu najviša u Evropi u Srbiji - navela je Mihajlović.

Najavila je da će krajem januara biti raspisan tender za interkonekciju između Niša i Dimitrovgrada, dodajući da je to gasovod koji ide Niš - Dimitrovgrad - Sofija.

S druge strane, objašnjava, tu je mogućnost da kroz taj gasovod upravo dolazi i neki drugi gas, kako gas vezan za Azerbejdžan, tako i jedan potpuno novi gasovod o kojem se priča već nekoliko godina, koji ima potpunu podršku i Evropske unije, i SAD - to je takozvani Istočnomediteranski gasovod koji dolazi iz Izraela.

- Dakle, Izrael, Kipar, Krit, Peloponez, Atina, Solun i na kraju Sofija - odnosno Niš - kaže Mihajlovićeva.

Od Niša koji bi, ističe, trebalo da bude centar kad je reč o gasu, može se, takođe praviti gasovod ka Prištini, Crnoj Gori, kao što se od Vranja može praviti ka Severnoj Makedoniji.

Ističe da je za izgradnju takvih gasovoda potrebno vreme, između tri i po i četiri godine.

- Ako pričamo o istočnomediteranskom gasu, nekih osam godina je sigurno potrebno, ali što se tiče azerbejdžanskog gasa i TAP (Transjadranski) gasovoda - tu su stvari mnogo bliže, možemo ih koristiti čim završimo naš interkonektor - kaže Mihajlović.

Govoreći o izgradnji interkonektora Srbija-Bugarska, Mihajlović kaže da će taj gasovod biti dugačak oko sto kilometara i da će Srbiju koštati oko 85 mil EUR.

- U početku prve nedelje januara raspisan je javni poziv za kompaniju koja će vršiti nadzor nad izgradnjom. Očekujem da između 20. i 25. januara bude raspisan javni poziv, tender za izvođača. Nekoliko meseci je sigurno potrebno po svim uslovima da se to sprovede i da negde avgust, septembar, počnemo radove - kaže Mihajlovićeva.

Ministarka dodaje i da je važno da 25 milijardi metara kubnih može da prođe tim gasovodom, a sigurno je i da, kako navodi, azerbejdžanski gas može proći tuda i da je to već negde pripremljeno.

Na pitanje da li ima planova za tečni gas, koji nude SAD, Mihajlović je odgovorila da bi Srbija trebalo da dozvoli sve ponuđače gasa, kako prirodnog, tako tečnog gasa.

- Srbija je zemlja koja hoće da gradi gasne elektrane. Nama je gas suštinski potreban i plus smo tranzitna država. Ja sam za to da se napravi prostor za sve - i za LNG koji ce dolaziti brodovima, dakle, američki, ali isto tako i za dodatne neke snabdevače gasa koji mogu ovde da se pojave - zaključila je Mihajlovićeva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.