NavMenu

Otpad sa Potpećkog jezera recikliraju u užičkoj deponiji Duboko

Izvor: Politika Četvrtak, 14.01.2021. 10:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: franz12/shutterstock.com)Ilustracija
Velike količine nagomilanog otpada na Potpećkom jezeru kod Priboja, nanetog rekom Lim iz gornjeg toka, već se čiste i uklanjaju aktivnostima JVP Srbijavode, uz logističku podršku EPS-a. Plan je, rečeno je na početku ove višednevne akcije, da se sav taj otpad (koga ima oko 7,5 hiljada kubika) prebaci na regionalnu deponiju Duboko kod Užica.

Upravo se ova sanitarna deponija, nedavnim ulaganjima Ministarstva za zaštitu životne sredine u nju, u vrednosti od 96 miliona dinara, proširuje i priprema da prihvati i uskladišti veće količine otpada iz opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga.

Pomenutih 96 miliona, kako je na Potpećkom jezeru izjavio državni sekretar u tom ministarstvu Aleksandar Dujanović, dato je za povećanje tela i sanaciju klizišta regionalne deponije Duboko. Dujanović je, uz to, istakao da je ponuđen plan međudržavnog sporazuma sa BiH i Crnom Gorom za dugoročnije rešavanje problema plivajućeg otpada u Limu i Drini, te pomenuo aktivnosti oko uređenijeg odlaganja komunalnog otpada u ovom delu Srbije (nedavno zatvaranje nesanitarne prijepoljske deponije, mapiranje divljih deponija duž vodotokova, predstojeći početak izgradnje transfer stanice u Novoj Varoši).

Zatim je juče, povodom prihvatanja otpada iz Lima i ulaganja države u proširenje užičke regionalne deponije, u JKP Duboko u Užicu održana konferencija za novinare. Direktor tog preduzeća Momir Milovanović i zamenik gradonačelnika Užica Dragoljub Stojadinović govorili su o pripremama za predstojeće poslove na proširenju tela deponije, kao i o evropskoj pomoći prekograničnom projektu koji, uz ostalo, pomaže da se ovde lakše prihvati otpad sa Potpećkog jezera.

Reč je, istakao je Stojadinović, o ugovoru u okviru prekogranične saradnje Srbija-BiH, vrednom 57.000 EUR za upravljanje kabastim otpadom. Njime gradovi Užice i Tuzla dobijaju dve specijalne mašine "šreder" za mlevenje kabastog otpada, kao i 40 novih kontejnera.

– Uz tu mašinu uspešno ćemo moći da odgovorimo zahtevu Ministarstva za zaštitu životne sredine da primimo otpad sa jezera Potpeć. Već su ovde počele da stižu prve te količine, a značajno je da ovaj otpad neće morati da ide na telo deponije, nego će ga "šreder" samleti. Podsećam da je u decembru prošle godine ministarstvo izdvojilo 96 miliona za proširenje i sanaciju tela deponije, pa kada vremenske prilike dozvole, počeće ti radovi – kazao je zamenik gradonačelnika Užica.


Prema rečima Momira Milovanovića, kroz pomenuti prekogranični projekat biće rešen sav kabasti otpad na području devet lokalnih samouprava koje ovu deponiju koriste. Ovde među prvima u Srbiji dobijaju "šreder" mašinu. – Prihvatamo plutajući otpad s Potpećkog jezera, a ništa se od njega ne zatrpava u zemlju, ima neku vrednost. U njemu je najviše PET ambalaže, što nama odgovara. Izdvajamo je, baliramo i prodajemo, pa ćemo sa te strane imati finansijsku dobit.

Ova akcija je i primer dobre saradnje JKP Duboko sa državom, Srbijavodama i drugim javnim preduzećima. Kad je reč o sredstvima dobijenim od ministarstva za telo deponije, papirologija je u završnoj fazi i nadamo se da ćemo do kraja marta početi radove na proširenju i stabilizaciji tela, što podrazumeva zacevljenje Turskog potoka, kao i formiranje nove ćelije koja će moći da primi 140.000 kubnih metara otpada. Na nju ćemo do kraja leta moći da deponujemo otpad – najavio je direktor JKP Duboko.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

U Rakovici u planu novi sportsko-rekreativni kompleks na 20.000 m2 - Moguća gradnja bazena, terena, akva parka...

Na području između trase železnice, Ulica Sretena Popovića, 13. oktobra i obilaznice oko Beograda u Rakovici, predviđena je izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa, umesto ranije planiranih privrednih zona, vidi se iz Plana detaljne regulacije za ovo područje, koji je beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na rani javni uvid. Povod za novi plan, kako se navodi, predstavlja inicijativa gradske opštine Rakovica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.