NavMenu

Budžetski deficit SAD porastao za 60,7%

Izvor: Beta Četvrtak, 14.01.2021. 08:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/geralt)Ilustracija
Deficit američke vlade u prva tri meseca tekuće budžetske godine, započete 1. oktobra, bio je rekordnih 572,9 mlrd USD, 60,7% veći u odnosu na isti period pre godinu dana.

Ministarstvo finansija izvestilo je u sredu da je za tri meseca budžetske godine deficit bio 216,3 mlrd USD veći nego u istom periodu oktobar-decembar pre godinu dana.

Deficit odražava skok rashoda za 18,3%, na 1,38 biliona dolara, što je rekord u tom periodu, dok su prihodi opali za 0,4% na 803,37 mlrd USD. Samo za mesec decembar deficit je iznosio rekordnih 143,6 mlrd USD.

Manjak za budžetsku 2020. godinu koja se završila 30. septembra, popeo se na najviši nivo od 3,1 biliona dolara.

Počevši prošlog proleća, Kongres SAD je odobrio mere potrošnje više biliona dolara za borbu protiv štete koja je naneta ekonomiji usled pada koji je izazvala pandemija.

Recesija, u kojoj su milioni Amerikanaca ostali bez posla, značila je i pad poreskih prihoda u trenutku kada je porasla potražnja za vladinim programima podrške poput naknada za nezaposlenost i bonova za hranu.

Izveštaj je pokazao da su izdaci u decembru iznosili rekordnih 489,7 mlrd USD, dok su prihodi iznosili 346,1 mlrd USD. Iznos potrošnje nije obuhvatio paket pomoći od 900 mlrd USD koji je Kongres konačno usvojio posle višemesečnih prepirki, jer nije potpisan pre kraja tog meseca.

Predsednik Donald Tramp odložio je potpisivanje zakona, koji je nazvao "sramotom", jer je obuhvatio samo 600 USD direktnih plaćanja pojedincima.

Novoizabrani predsednik Džozef Bajden odobrio je povećanje tog direktnog plaćanja za još 1.400 USD. Rekao je da će veći iznos biti uključen u novi krug uplate olakšica koje će zatražiti od Kongresa kada preuzme dužnost 20. januara.

Pored direktnih plaćanja, decembarski zakon o olakšicama produžio je dva posebna programa naknada za nezaposlene, čiji je cilj ublažavanje posledica pandemije.

Naknade za nezaposlenost iznosile su od oktobra do decembra 80 mlrd USD, dok su u istom periodu u prošloj budžetskoj godini bile svega 5 mlrd USD.

Kongresna kancelarija za budžet prognozirala je da će ovogodišnji deficit iznositi 1,8 biliona dolara, a deficit će ostati iznad jednog biliona dolara godišnje sve do 2030. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.