NavMenu

ING banka: Srbija će biti jedna od retkih zemalja koja će se potpuno oporaviti od posledica pandemije u 2021.

Izvor: eKapija Utorak, 12.01.2021. 17:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/geralt)Ilustracija
Srbija bi trebalo da bude jenda od retkih zemalja koja će se potpuno oporaviti od posledica pandemije koronavirusa u 2021. godini, ocenjuje holandska ING banka u analizi "Rast na Balkanu: od nule do heroja ponovo?", objavljenoj na zvaninčnom veb sajtu banke.

- Već neko vreme smo konstantno optimistični prema perspektivama za rast Srbije i za sad stvari idu predviđenim tokom - navodi se.

Analitičari su saglasni sa procenom da će pad srpske ekonomije iznositi1,1% u 2020. godini.

- Takođe Srbija bi trebalo da bude jedna od retkih zemalja koja će se potpuno oporaviti do nivoa pre pandemije do kraja 2021. godine i predviđamo rast BDP-a od 5,5%, malo ispod zvaničnih procena od 6,0%, ali i dalje iznad većine tržišnih predviđanja.

Dodaju da će to u mnogome zavisiti od brzine vakcinacije, kao i da se trenutno čini da kampanja vakcinacije u Srbiji nije sinhronizovana sa zemljama EU.

- Ključ dobrog upravljanja ekonomskim usporavanja u 2020. bila je izdašna fiskalna podrška, koja je u jednaka budžetskom deficitu od približno 9% BDP-a - ocenjuje se u članku.

U analizi se navodi da su za 2021. godinu vlasti u sporazumu s MMF-om postavile cilj budžetskog deficita od 3% BDP-a.

- Po našem mišljenju, ovo postiže dobru ravnotežu između potrebe za vraćanjem fiskalne obazrivosti (s obzirom na relativno veliko stanje na tekućem računu) i očuvanja podrške ekonomiji. Skloni smo verovanju da će zaostali efekti drugog talasa pandemije prouzrokovati malo prekoračenje ciljanog deficita za koji predviđamo da će godinu završiti na 3,5% BDP-a.

Kada je reč o inflaciji i monetarnoj politici, analitičari ING-a su mišljenja da nakon smanjenja referentne kamate na 1% krajem prošle godine, Narodnoj banci Srbije ostaje vrlo ograničen prostor za dalje ublažavanje.

- Ključnu kamatnu stopu vidimo kao nepromenjenu kroz 2021. i veći deo 2022. Tome pomaže mirna inflacija za koju prognoziramo da će u proseku iznositi 1,7% u 2021. (sa 1,6% u 2020.) i 2,2% u 2022. Centralna banka će veroatno nastaviti da bankarskom sistemu pruža onoliko likvidnosti koliko je potrebno i nastaviti da promoviše svoju strategiju dinarizacije. Na deviznom planu, stabilnost dinara ostaje središnji stub monetarne politike centralne banke i očekujemo da će tako ostati i u 2021.

Kada je reč o kreditnom rejtingu Srbije, iz ING banke navode da su "i dalje impresionirani fiskalnom razboritošću države, s tim da je vlada nedavno uspešno zaključila nefinansirajući program sa MMF-om i razmotrila program praćenja (možda drugi instrument koordinacije politike).

- Veruemo da će Moody's povećati rejting Srbije (na pozitivan Ba3) u prvom polugodištu. U međuvremenu, zemlja je i dalje kandidat za investicioni rejting, a S&P i Fitch trenutno ocenjuju Srbiju na nivou BB +, iako sa stabilnim izgledima - navodi se u analizi i dodaje da je to verovatnije u 2022.

S obzirom na relativno veliki deficit tekućeg računa u Srbiji (od 5% BDP-a), takođe bismo morali da vidimo stabilne ili poboljšane direktne strane investicije i/ ili smanjenje spoljnog duga, navodi se.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.