NavMenu

Prvi korak ka nabavci brzih vozova iz Kine - Srbija potpisala memorandum sa kompanijama China Railway International i CRRC Corporation Limited

Izvor: eKapija Sreda, 06.01.2021. 15:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: potowizard/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović potpisao je danas sa ambasadorkom NR Kine u Srbiji Čen Bo Memorandum o razumevanju o saradnji za železnička vozna sredstva.

Ovim memorandumom, potpisanim između Republike Srbije, preduzeća "Srbija voz" a.d, i kompanija "China Railway International Co., LTDˮ i "CRRC Corporation Limited", dogovorena je saradnja i postavljen osnov za potencijalnu nabavku elektromotornih vozova za brzine od 200 kilometara na čas, za potrebe organizacije putničkog saobraćaja na budućoj pruzi za velike brzine Beograd centar–Novi Sad–Subotica.

Momirović je istakao da ovaj dokument predstavlja nastavak Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture iz 2009. godine.

Ministar je iskazao zahvalnost na sveukupnoj podršci koju Narodna Republika Kina pruža na efikasnoj i pravovremenoj realizaciji transportnih infrastrukturnih projekata u našoj zemlji.

Ambasadorka je podvukla da su kineska i srpska strana uložile velike napore kako bi projekat izgradnje brze pruge Beograd–Budimpešta neprekidno, normalno i stabilno napredovao, uz ocenu da se u poslednja dva meseca vidi veliki napredak na gradilištu.


- Potpisivanje Memoranduma otvara novi prostor naše saradnje u saobraćaju. Kina ima najrazvijeniju tehnologiju u proizvodnji brzih vozova i kineske kompanije su spremne da dele svoju visoku tehnologiju sa srpskim partnerima i daju svoj doprinos ekonomskom razvoju Srbije - poručila je ona.

Ovaj memorandum predviđa i mogućnost saradnje na uspostavljanju tehničkog centra za istraživanje i razvoj, centra za obuku, centra za održavanje i, na kraju, centra za proizvodnju železničkih vozila, u skladu sa potrebama projekata saradnje i tržišnog potencijala, što ima izuzetan značaj za razvoj železničkog saobraćaja u Srbiji i železničku prateću industriju u celini, navedeno je na sajtu Vlade Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.