NavMenu

Kopaonik u ovoj ski-sezoni bogatiji za tri nove staze

Izvor: infoKOP Sreda, 06.01.2021. 10:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dreamer Company/shutterstock.com)Ilustracija
Kopaonik je u sezoni 2020/2021. bogatiji za tri nove staze koje su izgrađene na lokacijama Pančić, Duboka 1 i Duboka 2. Poslednjih dana oktobra meseca, nova staza sa oznakom 6c, na lokaciji Duboka 1, je potpuno završena. Staza je ukupne dužine 780 metara i širine 40 metara. Trasirana je između postojećih staza 6 (crna Duboka) i 6a (crvena Duboka) i biće srednje teške (crvene) kategorizacije.

Tokom leta, kompletna drvna masa je uklonjena sa trase, izvršeno je ravnanje terena, drenaža i zatravljivanje cele površine staze. Nakon svih radova odrađen je tehnički prijem, odnosno integrisanje nove staze u kopaonički skijaški centar.

Pravila nalažu da je za trasiranje novih staza na Kopaoniku potrebna saglasnost Zavoda za zaštitu prirode, šumarskog republičkog inspektora, Nacionalnog parka Kopaonik i Ministarstva građevine, a Skijališta su dužna da nadoknade desetostruku vrednost prosečene drvne mase.

Pored ispunjenja svih ovih zakonskih regulativa, JP Skijališta Srbije su se u dogovoru sa NP Kopaonik, odlučila i na pošumljavanje u sopstvenoj režiji kao kompenzativnu meru za očuvanje kopaoničkog ekosistema. U narednih 5 godina pošumiće se 23 ha. Prošle godine, u prvoj fazi ovog programa, posađeno je 6.000 sadnica jelovih i smrčevih šuma na 3 ha područja oko Barske i Gobeljske reke.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.