NavMenu

U Bečeju će se graditi prva zgrada u Srbiji sa aktivnim betonskim sistemom za hlađenje i grejanje - U čemu su prednosti plafonskih sistema? (FOTO, VIDEO)

Izvor: eKapija Utorak, 05.01.2021. 15:54
Komentari
Podeli
(Foto: Olivier Le Moal/shutterstock.com)
Plafonski sistem grejanja i hlađenja, koji je svoju primenu pronašao u zemljama kao što su Nemačka i Mađarska, kod nas se još uvek retko koristi. Ipak, poznavaoci veruju da će svest o uštedi energije i zaštiti životne sredine pomoći u tome da ovi sistemi budu češće korišćeni u stanogradnji i industriji.

Jedna od kompanija koja se u našoj zemlji bavi ovim sistemima je NGBSH Srbija iz Bečeja, koja je 2013. godine osnovana u Mađarskoj. Nude rešenja za kuće, stanove, bolnice, klinike, ali i poslovna rešenja i iCON kontrolu sistema.

Kako za eKapiju kaže Zoltan Tot, direktor bečejske kompanije Totpromet, koja je generalni zastupnik NGBSH sistema za Srbiju, ovi sistemi za grejanje površina danas se u svetu razvijaju više od drugih, a u pogledu funkcionisanja postoje samo male razlike u odnosu na podno grejanje.

- Opšta je zabluda da je ovo rešenje loše "jer se topli vazduh uzdiže". Da bi došlo do strujanja vazduha u jednoj prostoriji potrebna je značajna razlika u temperaturi. Ova tvrdnja važi za konvekcijsko (radijatorsko) grejanje na visokoj temperaturi, pošto je u njihovom slučaju primetna velika razlika između temperature vazduha i temperature koja napušta grejno telo. Ta razlika može da bude i 70°C - objašnjava Tot.

Dodaje da grejna tela emituju toplotu, u ovom slučaju je to plafon, tako da 80% tako emitovane toplote direktno ne greje vazduh, već konstrukciju objekta (zidove, pod, itd.), koja kasnije ujednačeno emituju toplotu, grejući time vazduh.

- Tako dobijamo značajnu uštedu u potrošnji energije. Dakle, u slučaju plafonskog grejanja, topli vazduh se ne sakuplja u blizini plafona, kao kod grejanja sa radijatorima, nego se stvara ujednačena temperatura u celoj prostoriji - pojašnjava Zoltan Tot.


Koje su prednosti ovakvog sistema, a u čemu su prepreke?

Prednosti ovog sistema su brojne, kaže naš sagovornik. Samo neke od njih su pomenuta ušteda energije (do 25%), nema alergijskih reakcija, niti kondenzacije, korozije, nema mehaničkih delova, niti potrebe za održavanjem, sistem je bešuman, prostor bolje iskorišćen, a ovim se postiže i veća cena nekretnine.

- Tehnički ne postoji nikakva prepreka za postavljanje ovog sistema. Izuzeci su arhitektonska rešenja kada nema plafona ili je on od materijala gde ne može da su uklopi nijedan od sistema - kaže sagovornik eKapije.
Sistem spuštenog plafona
Kada je reč o iskustvima u Mađarskoj, navodi da su pozitivna i da su se u poslednjih 10 godina svi segmenti u gradnji okrenuli prema ovim sistemima. Stanogradnja već u 90% slučajeva koristi ovu tehnologiju.

- Pošto mi zastupamo firmu NGBSH kft iz Mađarske nema razlike u tehnologiji. Koristimo njihovu tehnologiju, sisteme i naravno iskustvo. Nažalost, neznanje i otpor čak i velikih stručnjaka na polju mašinskih instalacija prema tim sistema je velika. Kupci stanova nisu edukovani u takvim oblastima i prihvataju rešenja koja su prevaziđena već 30 godina - ističe Tot.

Navodi i da je u Mađarskoj pre nekoliko godina promenjen zakon o energetskoj efikasnosti objekata, a na to je uticala državna strategija za umanjenje potrošnje energije.

- Kod njih, bez obzira na stepen izolacije objekta, ne možete dobiti A ili A++ energetski pasoš za objekat, ako taj objekat ne greje i hladi po sistemu isijavanja i nema kontrolu temperature po prostorijama. Jer ušteda do 25% energije na državnom nivou nije mala stavka. I u medijima veliki značaj daju na edukaciji stanovništva, i tako su već i kupci upoznati sa prednostima takvih sistema. I kod izbora svog novog doma biraju tako da bude energetski efikasan i naravno komforan, jer će ipak tamo provesti najveći deo vremena - kaže Tot i dodaje da kod nas nije takav slučaj:

- Naši naručioci su uglavnom već imali prilku da borave ili žive u takvim kućama i stanovima u inostranstvu i to žele da imaju i ovde.


Uskoro prva zgrada u Srbiji sa aktivnim betonski sistemom za hlađenje i grejanje

Ova kompanija u ponudi ima tri vrste sistema: malterisani (sistem grejanja i hlađenja na zidu ili plafonu instaliran na licu mesta), sistem spuštenog plafona (ugrađuje se direktno u strukturu standardnog spuštenog plafona) i plafonsko grejanje - sistem aktivnog betona (paneli se postavljaju direktno na oplatu betonske ploče).

Već su ugradili sisteme u nekoliko porodičnih kuća u okolini Bečeja. U fazi izvođenja je prva porodična kuća sa aktivnim betonskim sistemom u Adi.

Radi se i projekat za aktivni betonski plafonski sistem grejanja i hlađenja za prvu stambenu zgradu u Srbiji, koja će se graditi u Bečeju. Početak gradnje se planira na proleće.

Izvor energije biće dve toplotne pumpe vazduh-vodaIzvor energije biće dve toplotne pumpe vazduh-voda
- U pitanju je KPT invest group doo. Projekti objekta se uveliko spremaju, izdata je lokacijska dozvola i po planu se u februaru očekuje građevinska dozvola. Objekat će imati 17 komfornih i energetski efikasnih stanova, tri lokala, sedam garaža i 10 parking mesta u dvorištu - navodi Zoltan Tot.

Izvor energije biće dve toplotne pumpe vazduh-voda, koje će snabdevati objekat zimi toplom vodom, a leti hladnom vodom za hlađenje. Svaki stan će imati kalorimetar za merenje potrošnje energije, koji će se očitavati onlajn.

- Ovde ćemo primenjivati aktivni betonski sistem za hlađenje i grejanje i I-CON sistem za kontrolu po prostorijama. To znači da će u stanu svakoj prostoriji biti ugrađen jedan kontrolni panel koji meri temperaturu i procenat vlage i na osnovu tih podataka automatika određuje temperaturu polaznog voda. Svi stanovi će imati onlajn pristup, tako da će budući vlasnici moći da upravljalju i podešavaju željene temperature iz bilo kog dela sveta - zaključuje Zoltan Tot.

Aleksandra Kekić


Fotogalerija
Plafonsko grejanje i hlađenje
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.