NavMenu

Pušten prvi gas iz Bugarske u novi srpski gasovod - Otvaranje 1. januara 2021.

Izvor: Tanjug Sreda, 30.12.2020. 19:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock)Ilustracija
Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da su puštene prve količine gasa iz Bugarske kroz novi srpski gasovod koji je deo Balkanskog toka.

Bajatović je za RTS kazao da su do juče testirani sistemi, a da su danas puštene prve količine gasa iz interkonektora, odnosno dela unutrašnjeg transportnog sistema Srbije koji je u vlasništvu kompanije koja je osnovana po domaćim zakonima.

Pušteno je 140.000 metara kubnih gasa kaže Bajatović i ističe da se sada zna da ceo sistem radi.

- Cevi su pune gasa, na ulazu iz Bugarske nekih 40 bara, u Banatskom Dvoru, kod Gospođinaca, nekih 35 - navodi Bajatović.

Kroz Srbiju će prolaziti 13,88 milijardi metara kubnih gasa na ulazu, a ostajaće u našoj zemlji onoliko koliko je potrebno za snabdevanje, kaže Bajatović.

Navodi da će od 1. januara cena gasa na bugarskoj granici, koja je sada 240 USD, biti 155 USD, odnosno od 60 do 90 USD će u prva dva kvartala sledeće godine biti jeftiniji gas za naše potrošače na ulazu u Srbiju nego što je to sada slučaj.

Bajatović kaže da će biti ušteda i na transportu što će doprineti nižoj ceni gasa krajnjim potrošačima.

Doći će do ubrzane gasifikacije u Srbiji, naglašava Bajatović i dodaje da se to brzo desiti u Leskovcu, Gadžinom Hanu, Vranju, Zaječaru, Majdanpeku, Boru, Kraljevu...

- Kompletno ćemo sve završiti - kaže Bajatović i dodaje da će se raditi i gasovod prema Banjaluci.

Ističe da će gasifikacija cele zemlje doprineti privlačenju novih investitora i u tom smislu primećuje da je Vojvodina 100% već gasifikovana, kao i da ima najveće investicije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvoriće 1. januara novi gasovod koji kroz Srbiju prolazi od bugarske do mađarske granice u Gospođincima, u opštini Žabalj.

Dužina magistralnog gasovoda u Srbiji je 403 kilometra od bugarske do mađarske granice, odnosno od Zaječara do Horgoša.

Turski tok

Gasovod Turski tok je projekat ruskog Gazproma i turskog Botaša, koji bi trebalo da obezbedi stabilno snabdevanje gasom Turske, južne i jugoistočne Evrope, a dug je 930 kilometara sa kapacitetom od 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Prvi krak prolazi kroz Tursku, dok drugi krak ide ka i Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj. Srbija i Bugarska taj deo gasovoda nazivaju Balkanski tok.

Kapacitet svakog kraka je 15,75 milijardi kubnih metara gasa. Ta količina energije dovoljna je da zadovolji potrebe 15 miliona srednjih domaćinstava.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.