NavMenu

Sunoko otvorio Istraživačko-razvojni centar - Efikasnija proizvodnja šećerne repe

Izvor: eKapija Sreda, 23.12.2020. 09:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: igorstevanovic/shutterstock.com)Ilustracija
Kompanija Sunoko otvorila je Istraživačko-razvojni centar, prvi takve vrste u oblasti agrara u Srbiji. Primenom najsavremenije tehnologije, ova inovacija omogućiće efikasniju proizvodnju šećerne repe, i to u skladu sa najnovijim naučnim istraživanjima i saznanjima, kao i smernicama dobre poljoprivredne prakse.

- Otvaranjem Istraživačko-razvojnog centra, moći ćemo da, zahvaljujući najsavremenijim istraživačko-laboratorijskim i stručnim kadrovskim kapacitetima, identifikujemo sve potencijalne probleme u proizvodnji šećerne repe i adekvatno odgovorimo svim potrebama u tom procesu, već od prvog koraka. Centar će svojom podrškom dati veliki doprinos još boljem kvalitetu finalnog proizvoda, što je od izuzetnog značaja za proizvodnju bezbedne hrane, ali i za celokupnu domaću prehrambenu industriju - izjavio je dr Nenad Trkulja, direktor Istraživačko-razvojnog centra Sunoko, navedeno je na sajtu kompanije.

Vidosav Brnjašević, proizvođač šećerne repe, naveo je da je započeo saradnju sa Trkuljom 2019. godine u zaštiti od cerkospore kada je uvideo da razlika u prinosu može biti i 10 t/ha pri različitom pristupu zaštite.

- Time sam zadobio poverenje i raduje me vest da je Sunoko osnovao ovaj istraživačko-razvojni centar sa njim na čelu, jer će koristi imati obe strane, i poljoprivredni proizvođači i šećerane - izjavio je.

Sunoko, članica MK Group, godišnje proizvede do 400.000 tona šećera iz svoja tri centra i predstavlja najuspešnijeg proizvođača šećera u jugoistočnoj Evropi. Upravo zato, Sunoko radi na dodatnoj optimizaciji tehnoloških procesa proizvodnje šećerne repe, prvog segmenta u proizvodnji šećera.

Tehnološki proces proizvodnje šećerne repe obuhvata niz zahtevnih agrotehničkih i hemijskih mera koje će ekspertizom stručnjaka IRC biti dovedene do maksimalne optimizacije, što smanjuje troškove proizvodnje, povećava prinose i smanjuje negativan uticaj na životnu sredinu.

Centar organizuje i stručna predavanja za sve proizvođače šećerne repe u Srbiji, dok su za sve proizvođače sa kojima Sunoko ima ugovor, obezbeđene direktne edukacije i konsalting na terenu, dodaje se.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.