NavMenu

Kako napredna pretraga sajta utiče na poboljšanje online prodaje?

Izvor: eKapija Utorak, 22.12.2020. 15:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / StartupStockPhotos)Ilustracija
Potreba za online prodajom raste. Otvarajući online prodavnice, trgovine dobijaju još jedan distributivni kanal, šansu da povećaju ukupnu prodaju i način da izmere preferencije potrošača. Sa druge strane, potrošači pred sobom imaju širok izbor opcija pa se, u skladu sa sopstvenim preferencijama, odlučuju za proizvode e - prodavnica koje im, između ostalog, pružaju najbolje korisničko iskustvo.

Iz perspektive prodavca koji ima ili izrađuje online prodavnicu, jedan od najvažnijih faktora za uspešnost povećanja broja konzverzija odnosi se na kvalitet pretraživanja. Značajan broj istraživanja sugerišu da su, pored cene, odlučujući faktori u izboru proizvoda (kao i omiljene online prodavnice) vezani za kvalitet i preglednost sajta, jednostavnost plaćanja i naprednost pretrage.

O temi poboljšanja konverzija (prodaje) putem kvalitetne pretrage na sajtu, razgovarali smo sa Ivanom Stankovićem, direktorom kompanije Syncit Group.

Polaritet trgovac - kupac Stanković analizira sa stanovišta preferencija (interesa). Korisnicima sajtova važno je da na što lakši i brži način dođu do željenog sadržaja, a trgovcima da povećaju prodaju. Pored ovoga, dobra pretraga sajta unapređuje korisničko iskustvo pa se, kako se pokazalo u praksi, korisnici rado vraćaju na sajtove koji su pregledni i koji udovoljavaju njihovim potrebama.

- Zbog sve većeg obima online prodaje i sve veće konkurencije, važno je da online prodavnice rade besprekorno. Ukoliko se kupcima obezbedi dobro korisničko iskustvo (da u što manje koraka dođu do onoga što traže, plate na lak način i imaju dobar pregled proizvoda), oni će kupovati i vraćati se ponovo na taj sajt - kaže Stanković.

Athena Search - rešenje za kvalitetnu pretragu

U tom smislu, kao rešenje za kvalitetnu pretragu, Stanković predlaže aplikaciju Athena Search. Athena Search je napredna pretraga, primarno razvijena za eCommerce i blogove. Funkcioniše kao Saas (Software as a service) i implementira se na sajtu klijenta.

- Athena Search se fokusira na tri elementa: detaljno podešavanje rezultata pretrage, izveštaje o ponašanju korisnika na sajtu i besprekorno korisničko iskustvo. Opcija detaljnog pretraživanja za cilj ima poboljšanje prodaje i povećanje vidljivosti na sajtu - objašnjava Stanković.

Pored opcija podešavanja za korisnike, Athena ima i Admin Panel, na kojem se mogu vršiti posebna podešavanja za svakog klijenta pojedinačno. Tu postoji nekoliko ključnih funkcionalosti: Autocomplete, Merchandising i Reporting.

Autocomplete jeste opcija koja se u praksi pokazala kao izuzetno efikasna za povećanje konverzija. Ona omogućava korisnicima brzu i jednostavnu navigaciju kroz proizvode.

Merchandising predstavlja funkcionalnost koja daje mogućnost personalizacije i koja za cilj ima da trgovac prioritizuje svoju ponudu. Kao primer, Stanković navodi slučaj kada kompanija želi da promoviše novu kolekciju, brend ili grupu proizvoda.

Treća opcija, Reporting, predstavlja skup izveštaja i analitičkih podataka o ponašanju korisnika. Koristeći statistiku pretraživanja na sajtu, kompanija unapređuje svoje poslovanje prilagođavajući ga potrebama korisnika.

Danas većina industrija može da razmišlja o nekom vidu online prodaje. Stanković izdvaja primere potpuno različitih industrija koje koriste Athena Search pretragu. Prvi je modna kompanija Fashion & Friends, koja je orijentisana na B2C i koja obezbeđuje više jezika i više valuta plaćanja.

Drugi primer je sajt američke kompanije Rainer Arms, koja se bavi trgovinom oružjem i pratećom opremom. Rainer Arms posluje po principu B2B i B2C i online je orijentisana samo na SAD, što znači jednu valutu i jedan jezik.

Ugovor sa gigantom modne industrije Fashion Box S.p.A iz Italije

Pored proizvoda za napredno pretraživanje, Syncit Group razvija platformu za preciznu geolokaciju. Grupa aplikacija u okviru platformebiće posebno korisna za ugostiteljsku, transportnu i retail industriju.

Syncit Group je članica Naučno-tehnološkog parka Niš i kompanija koja veoma brzo raste. Stanković ističe da je tehnološki park veoma pomogao, kako u smislu velikog prostora u kojem Syncit posluje, tako i u smislu obaveštavanja članova o otvorenim fondovima i konkurisima za razvoj.

Kompanija je nedavno sklopila ugovor sa gigantom modne industrije, Fashion Box S.p.A iz Italije. Fashion Box je vlasnik modnog brenda Replay koji će na sajtovima u 38 zemalja implementirati Athena Search aplikaciju.

Milica Banović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.