NavMenu

Komšija je najbolji sused: Pančevački Mins Elektro utrostručuje proizvodnju elektro-ormana - Grade pogone u Zrenjaninu i čekaju regionalne tendere

Izvor: eKapija Utorak, 15.12.2020. 10:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)Ilustracija
Kompanija Mins Elektro doo iz Pančeva, koja se bavi inženjeringom na trafostanicama, sledeće godine počinje gradnju kompleksa za proizvodnju elektro-ormana u Zrenjaninu.

Prema rečima zamenika direktora Milana Stojičića, nedavno je završen javni uvidu u urbanistički projekat gradnje nove fabrike, a nakon što se uradi projekat za građevinski dozvolu, ova kompanija koja je gradila visokonaponske kablove od Paname do Bangladeša početkom 2021. započeće prvu fazu izgradnje sopstvenog proizvodnog kompleksa, vrednu pola miliona evra.

- U zrenjaninskoj Industrijskoj zoni Jugoistok najpre ćemo izgraditi jednu proizvodnu halu površine 1.000 m2, a kasnije još dve. Predviđeno je da gradnju završimo do kraja naredne godine, a plan je da u novom kompleksu utrostručimo proizvodnju elektro-ormana, koje trenutno proizvodimo samo za svoje potrebe u pogonu u Leštanima – kaže Stojičić za eKapiju.

Dodaje da je zbog stranih investitora u Srbiji povećana tražnja za elektro-ormanima za industrijska postrojenja.

- Elektro-ormani koji će se proizvoditi u Zrenjaninu biće namenjeni prvenstveno domaćem tržištu, a da je kasnije plan i izvoz na ostala tržišta u regionu i inostranstvu.

Mins Elektro ima zavidne poslovne reference u Srbiji, ali i u regionu.

Neke od njih su, po rečima našeg sagovornika, povezivanje visokonaposkih kablova na novoj TE TO u Pančevu koju gradi Gasprome nergoholding u saradnji sa NIS-om, kao i izgradnja konektorske stanice u okviru projekta povezivanja Italije i Crne Gore podvodnim strujnim kablom.
Ilustracija (Foto: Paolo Diani/shutterstock.com)Ilustracija

Trenutno je kompanija uključena u velike infrastrukturne projekte u Srbiji, poput izgradnje fabrike automobilskih guma kineskog investitora Linglong Tire u Zrenjaninu, ali i u susednoj Crnoj Gori.

- Radimo na dva veća projekta u Crnoj Gori. Reč je o rekonstrukciji HE Piva u okviru koje mi radimo zamenu elektroopreme, a uposleni smo i na polaganju 110 kilovatnog visokonaponskog kabla od trafostanice Podgorica do trafostanice Mrke na autoputu – navodi Stojičić.

On ističe da je pandemija koronavirusa dosta usporila regionalnu saradnju, najviše kada je reč o dobavljačima opreme.

- Problem su pravili i obavezni PCR testovi za radnike prilikom poslova u regionu, ali nismo zbog toga bili na gubitku s obzirom da radimo na ranije ugovorenim, velikim investicionim projektima.

Prepreke za poslovanje u regionu, kaže Stojičić, postoje i mimo pandemije:

- Najčešće se one tiču radnih dozvola. Komplikovane su procedure za dobijanje radnih dozvola u zemljama regiona i često se razlikuju od opštine do opštine. U Crnoj Gori je to još i najlakše, jer oni imaju duže i kraće radne dozvole, pa je ove kraće mnogo lakše dobiti – objašnjava sagovornik našeg portala.


Dodaje da su problem i licence za rad koje nisu međusobno priznate u regionu, pa su kompanije prinuđene da otvaraju predstavništva ili da rade kao podizvođači.

- Značilo bi nam u smislu poboljšanja regionalnog poslovanja da se napravi dogovor na nivou regiona kojim bi se međusobno priznale licence za ovu vrsta radova kojima se mi bavimo – navodi Stojičić.

Po njegovim rečima, Mins Elektro planira dalje poslovne korake, kako na tržištu Srbije, tako i u regionu:

- U delu gradnje visokonaponskih kablova fokusiraćemo se najviše na Srbiju, Crnu Goru i BiH. Pandemija je malo usporila poslove i kod nas i u susednim državama, pa čekamo i da se raspišu tenderi za gradnju trafostanica, koje uglavnom grade dražvne firme, poput EMS-a, Elektroprenosa u BiH i Crnogorskog elektroprenosnog sistema - zaključuje Stojičić.

U posebnim tekstovima u okviru regionalnog projekta eKapije pročitajte kako saradnju u regionu vide u kompaniji Polimac Company i u Privrednoj komori Republike Srpske.

B. Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.