NavMenu

BAS i Lasta posluju s gubicima - Međunarodni saobraćaj gotovo da i ne postoji, međumesni smanjen za 70%

Izvor: Tanjug Subota, 12.12.2020. 16:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: s_oleg/shutterstock.com)Ilustracija
Među sektorima koji su najviše pogođeni krizom usled pandemije kovida19 je i putnički prevoz. To se vidi i po drastičnom padu broja putnika, a pre svega u međunarodnom saobraćaju, rečeno je Tanjugu na Beogradskoj autobuskoj stanici (BAS) i u preduzeću Lasta.

Napominju da je loša situacija u turizimu dovela do smanjenja posla za prevoznike.

- Usled teške epidemiološke situacije na BAS-u je vidno smanjen broj putnika i polazaka - kaže pomoćnik šefa saobraćajno-prodajne službe Stojan Stojković.

Naglašava da se broj otkazanih polazaka svakodnevno povećava.

- Danas je po redu vožnje u prigradskom i međumesnom saobraćaju trebalo da bude 1.100 polazaka, ali da je otkazano njih 100. Broj putnika u međumesnom saobraćaju smanjen za oko 70% u odnosu na period pre epidemije korona virusa, a sve to dovelo je do enormnih gubitaka u poslovanju - rekao je Stojković Tanjugu.

On ne očekuje da će se tokom predstojećih praznika situacija značajno promeniti, iako ne isključuje mogućnost da u tom periodu bude nešto više putnika.

U Lasti kažu da su u prvih prvih deset meseci ove godine zabeležili pad prihoda od 1,4 milijarde dinara u odnosu na isti period prošle godine, najviše zbog drastičnog smanjenja međunarodnog saobraćaja i turističkih putovanja.

- U oktobru prošle godine imali smo dobitak od 170 miliona dinara, a ove godine Lasta posluje u gubitku od oko 700 miliona dinara. Međunarodni saobraćaj gotovo da i ne postoji, jer se veoma mali broj ljudi odlučuje na putovanje - rekao je Tanjugu direktor saobraćaja u tom preduzeću Predrag Lukić.

Dodaje da su po Uredbi Vlade Srbije prevoznici dužni da održavaju najmanje 30% planiranog reda vožnje u međumesnom saobraćaju, a Lasta ostvaruje oko 70 do 80% ovih polazaka. Ovaj prevoznik na nekim međumesnim linijama vozi i sa gubicima da bi kao društveno odgovorna kompanija izašla u susret plunicima, kaže sagovornik Tanjuga.


- Najveći pad prihoda zabeležen je u međunarodnom saobraćaju, kako na našim redovnim linijama kojima pokrivamo praktično celu Evropu, tako i u međunarodnom saobraćaju koji se odnosi na iznajmljivanje autobusa turističkim agnecijama. To se svelo na promile, i to je najveći deo prihoda koji nam nedostaje - naglasio je Lukić.

Dodao je da je projekcija da će ove godine Lasta napraviti 20 do 25% manje kilometara, a ukupni prihod će biti za bar 25% manji nego 2019. godine.

- Nezahvalno je davati bilo kakvu prognozu poslovanja za 2021. je zbog epidemiološke situacije u kojoj se nalazimo - rekao je Lukić.

On je precizirao da Lasta nije dobila bespovratna sredstva od države, već kreditnu podršku Fonda za razvoj Repulike Srbije u iznosu od 360 miliona dinara sa povoljnom kamatom i grejs periodom od godinu dana.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.