NavMenu

UTAS: Iz pomoći isključeni prevoznici, vodiči i preduzetnici u turizmu

Izvor: eKapija Četvrtak, 10.12.2020. 10:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: hafakot/shutterstock.com)Ilustracija
Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) saopštilo je danas da je nedopustiva diskriminacija preduzetnika u turizmu, prevoznika i turističkih vodiča tokom raspodele pomoći u jednoj minimalnoj zaradi.

- Zahtevamo da se preduzetničke turističke agencije pod hitno uključe u ovaj vid pomoći jer su platili poreze i doprinose i na svoje plate, a ne samo na plate radnika - navedeno je u saopštenju danas.

- Apsurdno je da su prevoznici izuzeti iz ovih mera iako su jednako pogođeni, a nije jasno ni na koji će način turistički vodiči biti obuhvaćeni jer je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno naveo da će pomoć bit dodeljena i njima - dodaje se.

UTAS navodi i da ima primera turističkih agencija kojima je turizam poddelatnost jer im je prevoz glavna delatnost, te zbog krute raspodele po šiframa delatnosti nemaju prava na ovu pomoć u vidu jednog minimalca.


- Očekujemo da nadležni hitno isprave te propuste kako bi se obezbedila ravnopravnost za sve učesnike poreskog sistema, iako smatramo da navedena pomoć u vidu jedne minimalne zarade nije pomoć privredi već dodatna obaveza, te da samo odlaže masovna otpuštanja - navodi se u saopštenju.

Ističe se i da UTAS zabrinjava što nadležne institucije izbegavaju formiranje radnih grupa u koje bi se uključili predstavnici privrednika koji su najviše pogođeni krizom, kako bi se pronašla adekvatna i dugotrajna rešenja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Finansije

Srbija i Crna Gora blagovremeno da potpišu sporazum o otvaranju graničnih prelaza sa tačkom spajanja u Boljarima

Potrebno je preduzeti aktivnosti u cilju blagovremenog potpisivanja sporazuma o otvaranju graničnih prelaza ili zajedničkog graničnog prelaza na budućem auto-putu, sa tačkom spajanja u Boljarima, između pograničnih opština Sjenica i Bijelo Polje. To je saopšteno na sastanku koji je održan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore. To je drugi sastanak Mješovite crnogorsko–srpske komisije za praćenje sprovođenja sporazuma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.