NavMenu

Udruženje privatnih laboratorija traži da se uključi u PCR testiranje

Izvor: RTS Sreda, 09.12.2020. 09:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/rottonara)Ilustracija
U okolnostima kada se u toku dana testira i više od dvadeset hiljada građana, jasno je koliko posao obavljaju zaposleni u državnim laboratorijama. U Ministarstvo zdravlja stigao je ovih dana dopis u kome udruženje privatnih laboratorija traži da se uključi u PCR testiranje.

Ukoliko želite na lični zahtev da obavite PCR testiranje na koronavirus to možete uraditi u gotovo svim domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje Srbije, državnim referentnim laboratorijama.

Iako bi bilo od velikog značaja, jer bi pre svega smanjilo gužve, ovakva testiranja ne rade se ni u jednoj privatnoj laboratoriji.

One bi trebalo da ispunjavaju niz kriterijuma, između ostalog, da poseduju određeni biosigurnosni nivo, organizaciju rada koja ne bi dovela do kontaminacije prostora, a postoje i uslovi koji se odnose na osoblje koje tamo radi.

- Mi nismo odbijeni da radimo testove, nego je to zaustavljeno do daljnjeg. Ovaj zahtev postoji i očekujemo da će stručne službe ministarstva zdravlja kada utvrde da je potrebna pomoć državnom sistemu dati to odobrenje", kaže prof. dr Milena Švabić Vlahović iz Akvalaba.

Ministarstvo je izdalo više od 120 potvrđujućih rešenja privatnim laboratorijama, ali samo za serološko i antigeno testiranje, što znači da više od 120 laboratorija ima u ponudi ove testove.

One su uključene u sistem nadzora, odnosno u obavezi su da obaveštavaju Institut za javno zdravlje o broju testiranih i broju pozitivnih pacijenata.


U okruženju i EU PCR može da se radi i kod privatnika

Kada je PCR u pitanju, zahteve za dozvolu za rad u Ministarstvu zdravlja predalo je više privatnih laboratorija, ali su oni odbijeni, kažu u Asocijaciji privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije.

Vlasnici privatnih laboratorija tvrde da im nije jasno zasto im se zabranjuje da rade ovu vrstu testova kad imaju sposobne stručnjake i savremenu opremu sa kojom već godinama uspešno testiraju pacijente na HIV, SARS, MERS.

U državama iz našeg okruženja kao i u celoj Evropi, PCR testiranje može da se uradi i u državnim i u privatnim laboratorijama i klinikama.

Ipak, u praksi kako nezvanično saznajemo, pojedine privatne laboratorije rade PCR testove, čak i u kućama pacijenata.

- Jedina zemlja u svetu smo gde privatna praksa nije uključena. Ne mogu građani da biraju da li će raditi testove u državnim ili privatnim laboratorijama. To je tako, kako je navedeno, jer smo privatna svojina, to je jedini razlog. Ne zato što nemamo opremu. Niko nije došao da kontrliše opremu, ni kadar, ni uslove rada - navodi Mirjana Sarkić iz Asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova.

Iako privatne laboratorije, kako smatraju u Ministarstvu, ne ispunjavaju kriterijume za PCR testiranja, za serološka imaju dozvolu, jer se u tom slučaju samo uzima krv u kojoj se traži prisustvo specifičnih antitela, što predstavlja rutinsku dijagnostiku koja može da se obavi u bilo kojoj mikrobiološkoj laboratoriji.

Gužvi nema, jer onog momenta kada se pojavi veći broj građana, otvaraju se dodatni punktovi za prijem pacijenata.

Privatnici smatraju da bi PCR testiranjem mogli da olakšaju evidenciju bolesnih i zaraženih ljudi, pa su zato i ovih dana uputili nova pitanja Ministarstvu zdravlja, nadajući se da će možda dobiti pozitivan odgovor.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.