NavMenu

Ventilacija, hlađenje i grejanje hala - Sada potpuno decentralizovano

Izvor: Promo Ponedeljak, 21.12.2020. 10:10
Komentari
Podeli
Uređaj za tretiranje vazduha RoofVent® sa toplotnom pumpom (Foto: Hoval)Uređaj za tretiranje vazduha RoofVent® sa toplotnom pumpom
Hoval stvara prostor i kombinuje svoj decentralizovani sistem ventilacije sa decentralizovanim toplotnim pumpama, pružajući projektantima novu slobodu prilikom projektovanja HVAC rešenja za hale i skladišta koja se zimi greju, a leti hlade. Prostorije za opremu postaju nepotrebne, količina cevovoda se značajno smanjuje, a kao rezultat troškovi ulaganja i operativni troškovi postali su niži.

Hoval se usitnjava - i to doslovno: "Kada govorimo o decentralizovanim sistemima, više ne mislimo samo na RoofVent® i TopVent®, već i na decentralizovane toplotne pumpe", kaže Georg Eberharter, menadžer proizvoda Hoval ventilacionih sistema. Rezultat je rešenje koje štedi prostor.

Ušteda prostora znači i uštedu novca. Kada se kombinuju u potpuno decentralizovano rešenje, sistemi hladne i tople vode postaju suvišni. To znači da prostorije za opremu više ne moraju biti uključene u planove novih hala. Trgovina ili industrija dobijaju dragocen prostor.
Recirkulacioni uređaj TopVent® sa toplotnom pumpom (Foto: Hoval)Recirkulacioni uređaj TopVent® sa toplotnom pumpom
Nema više prodora i spojeva kroz zidove

Vazdušni kanali, cevi za grejanje i osetno skuplje cevi hladne vode nestaju. Zahvaljujući tome smanjuju se troškovi projektovanja, a instalaterima više nije potrebno postavljati cevi kroz zidove i betonske konstrukcije. Kompletna instalacija je ugrađena na krovu. Skupa antidifuzijska toplotna izolacija za cevi hladne vode više nije potrebna. Unutrašnjost hale izgleda urednije i u potpunosti je upotrebljiva.

Manji ukupni troškovi

Manji troškovi ulaganja rezultiraju malim operativnim troškovima: zahvaljujući optimalnoj distribuciji vazduha, decentralizovani sistem koji se sastoji od RoofVent® uređaja, TopVent® uređaja i njihovih toplotnih pumpi pokazuje minimalne gubitke na padu pritiska dovoda i odvoda vazduha kao i minimalne gubitke toplote u poređenju sa standardnim centralizovanim sistemima. Sa svoje strane, toplotna pumpa vazduh/vazduh pruža visoku efikasnost pri standardnim temperaturnim zahtevima. Menadžer proizvoda Hoval ventilacionih sistema je uveren da njegova efikasnost premašuje efikasnost kotlova. Podaci sa nekoliko probnih instalacija u Austriji pokazuju da objekti koji koriste potpuno decentralizovani sistem, smanjili su svoje operativne troškove za 36% u poređenju sa objektima koji koriste centralizovanu gasnu kotlarnicu.

Štaviše, toplotna pumpa koristi obnovljivu energiju. Emisije CO2 su svedene na minimum - posebno u poređenju sa centralizovanim rešenjima za grejanje koja koriste fosilna goriva. Povrh toga, nema potrebe za uvozom i potrošnjom fosilnih goriva.

(Foto: Hoval, TopTherm)
Ukupni troškovi životnog ciklusa i emisije se drže u povoljnim granicama. Ovo je između ostalog i zbog savremene regulacione platforme jer RoofVent® RP i TopVent® TP jedinice komuniciraju sa svojim toplotnim pumpama i čine jedan nerazdvojni integritet. Još jedna prednost ovog sistema je da se svaki njegov deo isporučuje od strane jednog dobavljača što pojednostavljuje projektovanje, organizaciju izvođenja kao i kasnije održavanje. Citirajući Georga Eberhartera: "Spojili smo prednosti naših decentralizovanih ventilacionih jedinica i toplotnih pumpi". Savremeni projektanti će sigurno slediti primer test objekata u Austriji, koji su smanjili troškove ventilacije, hlađenja i grejanja za više od trećine.

(Foto: Hoval)
Hoval Group

Na međunarodnom nivou, brend Hoval je jedna od vodećih kompanija za rešenja grejanja i klimatizacije visokih prostorija. Sa više od 70 godina iskustva i timskom kulturom u porodičnoj atmosferi, Hoval iznova premašuje očekivanja svojim izvanrednim rešenjima i tehnički superiornim razvojem. Ova vodeća uloga obavezuje kompaniju na odgovoran pristup energiji i životnoj sredini i to inteligentnom kombinacijom različitih tehnologija grejanja i pojedinačnih rešenja klimatizacije prostorija. Pored toga, lično savetovanje i opsežna korisnička usluga tipični su za svet Hovala.

Sa oko 1900 zaposlenih u 17 kompanija u grupi širom sveta, Hoval sebe ne smatra grupom već velikom porodicom koja razmišlja i deluje globalno. Hoval sistemi grejanja i klimatizacije prostorija danas se izvoze u više od 50 zemalja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.