NavMenu

Program restrukturiranja Er Srbije biće usvojen do kraja godine

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 07.12.2020. 13:52
Komentari
Podeli
(Foto: Teodora Brnjoš)
Program restrukturiranja nacionalnog avioprevoznika Air Serbia biće usvojen do kraja godine, izjavio je danas u Skupštini Srbije ministar finansija Siniša Mali.

- Na tom programu se već radi mesecima, prema primerima airBaltic i drugim, imajući u vidu da država ne može ni sa jednim dinarom da pomogne Er Srbiji ako se ne usvoji programa restrukturiranja u skladu sa regulativom EU za državnu pomoć - rekao je Mali.

Air Seria je do krize usled kovid-19 poslovala pozitivno, tako da će država pomoći Er Srbiji samo kada je reč o gubicima od početka kovida, naglasio je Mali odgovarajući na izlaganje predsednika Fiskalnog saveta Pavla Petrovića.

Mali je rekao na skupštinskom Odboru za finansije da je "Fiskalni savet opsednut Er Srbijom, pošto je tu kompaniju u svom izveštaju o predlogu budžeta za 2021. spomenuo čak 80 puta, iako ta kompanija ni na koji način ne predstavlja fiskalni rizik za građane i državu Srbiju".

Naveo je da je po pitanju Er Srbije "izneto dosta neistina i paušalnih ocena".

- Kada pogledate gubitke o kojima pričate, na dan 31. decembar 2013. godine, to je datum kada je nastala Air Serbia i kada je negativna kapital društva bio 235,9 mil EUR, što je nasleđeno od Jat Airways-a.

Mali ističe, takođe, da Air Serbia nije krenula od nule već od minusa i da je onda profit koji je ostvarivan u proteklih šest ili sedam iskorišćen za pokrivanje negativnog početnog kapital.

- Na dan 31.12. 2019. negativan kapital Er Srbije je iznosio 129,5 mil EUR, tako da je za 106 milona manji nego 2013. godine, tako da nije tačno da se gomilaju gubici - istakao je Mali.

Ističe da će program restrukturiranja Er Srbije biti usvojen do kraja godine i da će onda biti poslat na odobrenje agenciji za državnu pomoć.

- I onda to šaljemo EK na odobrenje i onda će svima da bude jasno i koliko se daje i zašto se daje. Mislim da je svima jasno da mi nećemo ostaviti našu nacionalnu aviokompaniju na cedilu već ćemo pomoći.

Kako kaže, Air Serbia neće moći da radi u istom obimu i na isti način kao i do sada kao i svaka aviokompanija u svetu koja trpi posledice krize sa koronavirusom i koja traži pomoć od države i mora da prođe program restrukturiranja, od smanjanja plata i broja zaposlenih, pojedinih destinacija..

- Ništa država do sada nije uradila više niti manje nego što je definisano ugovorom sa Etihadom. Na sajtu vlade je taj ugovor i on je potpuno javan i transparentan. Sve što je lada uradila jeste u slovo i u broj ono što piše u tom ugovoru - poručio je Mali.


Fiskalni savet za restrukturiranje Er Srbije

Stav Fiskalnog saveta je da nacionalnog avioprevoznika Er Srbiju treba restrukturirati, a ne terati u stečaj, ali je presudno da se javno i tačno utvrdi stanje u toj kompaniji, i da ona ubuduće posluje transparentno, izjavio je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.


Petrović je na sednici skupšinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava ocenio da Fiskalni savet, kao i šira javnost, može samo da nagađa koliko će novca poreskih obveznika biti izdvojeno za pomoć Er Srbiji, i da je procena Saveta da će ona u 2020. i 2021. godini iznositi 200 mil EUR, prenosi N1.

- Naša procena je da je za manje od 50% tih troškova uzrok pandemija. Od 2015. godine Air Serbia je iskazivala knjigovodstvenu dobit, ali kada se isključe dotacije države, vidi se da je beležila gubitak, i da se zaduživala, i to dva puta po 50 mil EUR kod Etihad Partnersa u ovoj i sledećoj godini, plus 20 mil EUR za troškove transakcija, po visokoj kamati od 7%- upozorio je Petrović.

On je ocenio da se iz rebalansa budžeta za 2020. i predloga budžeta za 2021. može zaključiti da će država isplatiti dugovanja Er Srbije, i to po svemu sudeći po modelu kakav je nekada primenjivan za Srbijagas, odnosno da država preuzme dugove pa ih potom godinama isplaćuje.

Petrović je poručio da je stav Fiskalnog saveta da Er Srbiju treba restrukturirati, a ne terati u stečaj, ali da je preduslov za to da se utvrdi kakva je uloga strateškog partnera Etihada, kao i da Air Serbia ubuduće transparentno posluje.

- Air Serbia ne objavljuje finansijski izveštaj na svom sajtu, za razliku od ogromne većine aviokompanija u svetu. Ukoliko dobije novac od države i poreskih obveznika, njeno poslovanje treba da bude transparentno - naglasio je Petrović.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.