NavMenu

Predstavljen budući izgled Prokopa - Završetak gradnje železničke stanice Beograd Centar za tri godine, najavljuje ministar (FOTO)

Izvor: eKapija Nedelja, 06.12.2020. 10:15
Komentari
Podeli
(Foto: Infrastruktura železnice Srbije)
Izgradnja železničke stanice Beograd Centar u Prokopu biće potpuno završena za oko tri godine, najavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović. On je prisustvovao je prezentaciji projekta izgradnje nove zgrade železničke stanice i pratećih komerecijalnih sadržaja u Prokopu, saopšteno je iz Infrastrukture železnice Srbije.

Ministar je najavio da će radovi u Beograd Centru koji su u toku biti završeni u avgustu naredne godine, a da je njihova vrednost oko 11 mil EUR, da brzo ulazimo u pregovore sa Svetskom bankom i da će ta druga faza radova, koja se odnosi na železničku infrastrukturu, koštati između 25 i 30 mil EUR.

- Nakon toga sledi treća etapa, koja nas neće koštati ništa, jer će po modelu javno-privatnog partnerstva privatni investitor uraditi odgovarajuću železničku infrastrukturu, odnosno železničku zgradu i prijem putnika, a za uzvrat će dobiti prostor koji će sam da investira i stavi u komercijalnu funkciju za svoje potrebe. Na taj način budžet i građani neće izdvojiti ni dinar za ovu investiciju, a dobiće kvalitetnu širu železničku infrastrukturu – rekao je ministar Momirović.
(Foto: Infrastruktura železnice Srbije)
Momirović je istakao i da se čitav projekat železničke stanice Beograd Centar realizuje sa domaćim partnerima, da su angažovani domaći izvođači, inženjeri i radnici i da je cilj u ovom investicionom ciklusu da se podigne operativa i da se naše kompanije osposobe da budu konkurentne na inostranom tržištu.

Izvršni direktor Infrastrukture železnice Srbije Milan Maksimović i predstavnici kompanije Elita kop koja izvodi radove u Prokopu, upoznali su ministra sa aktivnostima na gradilištu koje su trenutno u toku.

Milutin Milošević, direktor Beogradčvora, upoznao je ministra sa istorijatom razvoja beogradskog železničkog čvora i stanice Beograd Centar, sa aktuelnim projektima koji obuhvataju izgradnju železničke stanice i komercijalnih sadržaja u Prokopu, kao i neophodne saobraćajnice.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.