NavMenu

Istraživači sa univerziteta u Džordžiji trvde da su pronašli lek koji sprečava širenje koronavirusa za 24 sata

Izvor: RTS Subota, 05.12.2020. 13:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)Ilustracija
Istraživači sa Državnog univerziteta u Džordžiji tvrde da su otkrili antivirusni lek koji se unosi oralno i u roku od 24 sata sprečava da obolele osobe šire koronavirus na zdrave ljude. U pitanju je lek MK-4482/EIDD-2801, poznatiji pod nazivom molnupiravir, koji za jedan dan potpuno obustavlja mogući prenos kovida 19 na druge osobe.

Lečenje infekcije SARS-KoV-2 novim antivirusnim lekom, MK-4482 / EIDD-2801 ili molnupiravir, u potpunosti suzbija prenos virusa u roku od 24 sata, otkrili su istraživači sa Instituta za biomedicinske nauke na Državnom univerzitetu Džordžije.

Na čelu tima bio je univerzitetski profesor doktor Ričard Plemper, koji je otkrio i da je lek dobar u borbi protiv sezonskih virusa.

- Ovo je prva demonstracija leka koji ekstremno brzo blokira SARS-KoV-2 prenos. Ovo bi mogla da bude prekretnica -rekao je Plemper.

Prekidanje širenja virusa dok ne dođe do masovne vakcinacije na planeti bi sprečile katastrofalne posledice koje je već ostavila pandemija.

Dodaje da lek ima aktivnost širokog spektra protiv respiratornih RNK virusa i objašnjava da se nakon davanja leka kod zaraženih životinja smanjila količina virusnih čestica, čime je, kako kaže, dramatično smanjen prenos.

- Primetili smo da je lek MK-4482/EIDD-2801 doneo čitav spektar aktivnosti protiv respiratornih RNA virusa i da je kod zaraženih životinja kod kojih je lek dat oralno, dramatično smanjena transmisija - rekao je Plemper.

- Budući da se lek može uzimati oralno, lečenje se može započeti rano radi potencijalno trostruke koristi: sprečiti napredovanje bolesti, skratiti zaraznu fazu i brzo gašenje lokalnih žarišta - naveo je Plemper.

Istraživači su testirali lekove na tvorovima, a sada je u toku eksperimentisanje na ljudima.

- Bazirano na ovoj studiji, pacijenti oboleli od kovida 19 lečeni ovim lekom mogli su da postanu imuni u roku od 24 sata nakon početka lečenja - navode istraživači, prenosi wsbtv.com.

Molnupiravir je trenutno u naprednim fazama kliničkih ispitivanja II i III.

Nije jasno kada bi lek mogao da bude dostupan široj populaciji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.