NavMenu

OPEK i saveznice odlučili da povećaju proizvodnju nafte od januara

Izvor: Beta Petak, 04.12.2020. 08:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pix One/shutterstock.com)Ilustracija
Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njima savezničke zemlje medju kojima je Rusija dogovorile su se da od januara povećaju proizvodnju nafte za 500.000 barela dnevno.

Te države su saopštile da će se svakog meseca sastajati i odlučivati o daljoj proizvodnji nafte.

Odluka je doneta posle višednevne rasprave oko toga da li uopšte povećavati proizvodnju nafte početkom naredne godine, mada je pandemija koronavirusa uzrokovala smanjenje tražnje za tim energentom.

Članice OPEK i njihove saveznice (takozvani OPEK plus) naglo su smanjile proizvodnju nafte u aprilu sa ciljem da povećaju njenu cenu, nakon što je pandemija oštro smanjila tražnju za gorivom.

Analitičari navode da je Saudijska Arabija, lider OPEK, želela produženje dosadašnjeg smanjenja proizvodnje od 7,7 miliona barela, a to je htela Rusija, najveća u bloku zemalja koje saradjuju s članicama OPEK.

Članice te organizacije su 2019. prosečno dnevno proizvodile 35,6 miliona barela nafte.

Njihovom stavu su se usprotivile neke zemlje, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate, koje nisu želele produženje smanjenja proizvodnje. One su želele da proizvodnju smanje one zemlje koje su proizvodile više nego što je predvidjeno sistemom kvota.

Zemlje proizvođači nafte suočavaju se s dilemom pošto veća proizvodnja povećava njihove prihode, ali može da obori cene, naročito imajući u vidu da je tražnja i dalje slaba i da je neizvesno kada će doći do oporavka posle pandemije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.