NavMenu

Na proleće rekonstrukcija mozaika u formi mape Vranja

Izvor: Južne vesti Sreda, 02.12.2020. 17:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / JamesDeMers)Ilustracija
Mozaik u formi mape Vranja na centralnom platou Trga Republike, koji je poslednjih nekoliko godina oštećen, konačno je prepoznat kao umetničko delo, a na proleće bi trebala da bude odrađena rekonstrukcija, potvrdio je za Južne vesti direktor Narodnog muzeja Saša Stamenković.

Ovaj mozaik ispred spomenika Čika Mitketa, u blizini Gradske uprave i zgrade Načelstva, koje datira od 1975. godine, delo je akademskog slikara i grafičkog dizajnera Stevana Čukića. Već decenijama je kultno mesto za okupljanje na otvorenom, a poslednjih godina je na meti huligana.

Iako je sanacija mape bila najavljena pre dve godine, direktor Narodnog muzeja Saša Stamenković kaže da je ona sada zaštićena od daljeg uništavanja, a na proleće će biti urađena i rekonstrukcija.

- Muzej je pokrenuo inicijativu za zaštitu mape jer je to autorizovano umetničko delo, to je mozaik u formi mape grada, star već više od pola veka. Grad i Narodni muzej su u obavezi da je kao umetničko delo zaštite i konzerviraju. Iz Centralnog instituta za konzervaciju u Beogradu su proverili stanje i dali predlog kako da se to zaštiti. Sada je zaštićena da ne bi došlo do devastiranja i uništavanja, a s proleća će se uraditi konzervacija - kaže Stamenković.

Kako je proteklih godina više puta bila na meti huligana i zbog toga oštećena, u planu je i adekvatna zaštita od daljih oštećenja, dodaje Stamenković, a jedna od ideja je postavljanje armiranog stakla preko mozaika.

Novoizgrađeni kompleks oko Spomenika oslobodiocima Vranja - Čika Mitketa otvoren je 7. jula 1975. godine na Dan ustanka naroda Srbije. Sam mozaik je napravljen od prirodnog kamena u boji, a na njemu su se mogle naći sve ulice i važniji objekti u Vranju.

Poslednjih nekoliko godina, mapa je više put bila oštećena na nekoliko mesta, a mozaiku su nedostajali čitavi delovi.

Mapa je poslednji put rekonstruisana januara 2018. godine, a kompletno obnavljenje je bilo najavljeno za neki budući period.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.