NavMenu

Preko 1 mlrd EUR za 2 meseca - Velika potražnja za Zelenim obveznicama CTP-a među investitorima

Izvor: Promo Sreda, 02.12.2020. 14:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: archerix/shutterstock.com)Ilustracija
Nakon inicijalnog plasiranja 650 mil EUR u okrobru CTP, jedna od top pet kompanija za industrijske nekretnina i najveći vlasnik-developer u Centralnoj i Istočnoj Evropi, je uspešno plasirala drugu emisiju Zelenih obveznica na 400 mil EUR. Prihodi od prodaje obe obveznice biće iskorišćeni za izradu portfolija Zelenih zgrada. CTP ostaje čvrsto posvećen održivosti i cilj je da do kraja 2021. godine u potpunosti neutrališe svoj otisak emisije ugljen dioksida.

CTP B.V. (berzanska oznaka CTPBVV) je 27. novembra 2020. uspešno plasirala drugu emisiju Zelenih obveznica na 400 mil EUR. Trogodišnja obveznica sa fiksnom godišnjom kuponskom stopom od 0.625% dobro je dočekana od strane investitora, nekoliko puta je bila i pretplaćena, sa vrhuncem potražnje koji je premašio iznos od 1 mlrd EUR. CTP-ovim inicijalnim plasiranjem Zelenih obveznica 1. oktobra 2020. prikupljeno je 650 mil EUR novog finansiranja, što predstavlja najveće debitansko izdavanje neke od kompanija za nekretnine u Centralnoj i Istočnoj Evropi. CTP se odlučio za plasiranje Zelenih obveznica nakon što se 2019. obavezao da će za celokupni portfolio logistike i industrijskih projekata dobiti sertifikat BREEAM-a Vrlo dobar standard i više.

- CTP je bio na pravom mestu i u pravo vreme za uspešnu realizaciju druge emisije Zelenih obveznica. Jake kreditne osnove CTP-a prikazane su u našim rezultatima za treći kvartal 2020, što nam je omogucilo da uspešno mobilišemo potražnju kako sa postojećim tako i sa novim institucionalnim investitorima. Imajući u vidu našu strategiju da premestimo naše finansiranje duga na prilično neobezbeđenu platformu duga, videli smo priliku za plasiranjem trogodišnje obveznice. Ovo uspostavlja novu polaznu tačku na našoj krivi prinosa duga, dok se u isto vreme održava konsolidovan prepis našeg duga, tako što ćemo iskoristiti deo zarade da pretplatimo dug prema banci u kraćem roku. Posebno sam zadovoljan fiksnom godišnjom kuponskom stopom od 0.625% za trogodišnji prepis. Logističke nekretnine nastavljaju da imaju koristi od jakih osnova, pogotovu u Centalnoj i Istočnoj Evropi koja ima neke od najjačih ekonomskih osnova u Evropi - komentariše glavni finansijski direktor CTP-a, Richard Wilkinson.

Nova emisija duga postigla je znatnu institucionalnu distribuciju prodajući prevashodno imovinskim menadžerima (66%), sa dosta zahteva pristiglih iz VB/Irske (34%), zemalja Beneluksa (22%), regije DACH (18%), Francuske (14%) i Pirinejskog poluostrva/Italije (9%).

- Već drugi put zaredom smo veoma zadovoljni dubinom i širinom podrške za ovo izdavanje CTP-a. Naše plasiranje druge Zelene obveznice će dodatno smanjiti troškove duga CTP-a - dodaje direktor za odnose sa investitorima CTP-a, Jan Evert Post.
(Foto: CTP)
Trenutak plasiranja se dokazao kao izrazito pozitivan, omogućavajući CTP-u da dostigne privlačne cene i da poveća plasiranje za dodatnih 50 mil EUR u odnosu na prvobitno predviđenih 350 mil EUR.

Novoplasirana Zelena obveznica dospeva 27. novembra 2023. i ima fiksnu godišnju kuponsku stopu od 0.625%. CTP B.V. obveznice su ocenjene sa Baa3 (Stabilno) od strane Moody-a i sa BBB- (Stabilno) od strane S&P iz Praga.

Prema Aktu o vrednosnim hartijama Sjedinjenih Država iz 1933. izmenjeno je da se hartije od vrednosti na koje se ovde upućuje ne mogu prodavati u Sjedinjenim Državama bez registracije niti mogu biti izuzete od registrovanja. Ovo saopštenje ne predstavlja ponudu Hartija od vrednosti javnosti Velike Britanije. Po pitanju Hartija od vrednosti nikakav prospekat nije bio niti će biti odobren u Velikoj Britaniji. Ovo saopštenje se distribuira i namenjeno je isključivo (i) licima koja su van Velike Britanije ili (ii) licima koja su profesionalni investitori u okviru značenja Člana 19(5) Akta o Finansijskim Uslugama i Tržištu iz 2000. (Finansijska Promocija) Uredba iz 2005. ("Uredba") i (iii) organizacijama velike neto vrednosti i ostalim licima kojima bi legalno moglo biti saopšteno, u skladu sa Članom 49(2)(a) do (d) iz Uredbe (sva takva lica će biti zajedno navedena kao "Relevantna Lica"). Bilo koja investiciona akcija na koju se ovo saopštenje odnosi će biti dostupna i isključivo će se njome baviti Relevantna Lica. Ono lice koje nije Relevantno Lice ne bi trebalo da reaguje ili da se oslanja na ovaj dokument ili bilo koji deo njegovog sadržaja.

O CTP Grupi

CTP Grupa je vlasnik, developer komercijalnih nekretnina, koja obezbeđuje kompletnu uslugu u sektoru logističkih nekretnina. Grupa se specijalizovala za izgradnju, vlasništvo i upravljanje parkovima sa visokotehnološkim opremom/logistikom orijentisanim na kupca za vodeće međunarodne i domaće kompanije koje strateški ulažu u nove ili proširene projekte. CTP Grupa, sa kompletnom uslugom, je najveći vlasnik-razvojnik u primarnoj industriji i logističkim nekretninama u Centraloj i Istočnoj Evropi. Osnovni portfolio Grupe sastoji se od 6 miliona kvadratnih metara nekretnina A Klase na preko 100 strateških lokacija u šest zemalja Centralne i Istočne Evrope: Češka Republika, Slovačka, Mađarska, Srbija, Rumunija i Poljska. Kao deo dugoročne posvećenosti izgradnji i posedovanju najefikasnijih i najodrživijih sredstava, CTP već ima preko 90% svog logističkog/industrijskog portfolija BREEAM sertifikovano ("Vrlo Dobar" i "Odličan") i planira da do kraja 2021. u svojim aktivnostima ne emituje ugljen-dioksid.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.