NavMenu

Srbija dobija pametni centar za nadzor plovidbe - Raspisan tender za uvođenje VTS i VHF sistema za upravljanje brodskim saobraćajem

Izvor: eKapija Ponedeljak, 30.11.2020. 15:33
Komentari
Podeli
(Foto: Ozgur Guvenc/shutterstock.com)
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je tender za implementaciju VTS sistema i VHF (very high frequency) sistema brodskih radio-stanica na Dunavu i Savi, kao i u data centru i VTS centru koji će biti lociran u Beogradu.

VTS sistem (vessel traffic service) je sistem za monitornih vodnog saobraćaja, nešto poput kontrole leta za avione.

Procenjena vrednost posla je 850.000 EUR, a projekat će u sklopu ugovora o finansiranju infrastrukture unutrašnjih plovnih puteva između Republike Srbije i Evropske investicione banke, sa 40% finansirati EIB, dok će 60% biti dato iz državnog budžeta Srbije.

Detalje tendera možete pogledati OVDE.

Osnivanje VTS centra definisano je i Zakonom o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama, koji navodi da "u cilju unapređenja bezbednosti i efikasnosti brodskog saobraćaja i zaštite životne sredine ministar ustanovljava pružanje usluga servisa za upravljanje brodskim saobraćajem (VTS), u područjima gde to bezbednost saobraćaja zahteva.
Dodaje se da VTS servis omogućava identifikaciju i praćenje plovila, strateško planiranje kretanja plovila i pružanje plovidbenih informacija i pomoći.

Prema rečima Branislava Vajde, predsednika Udruženja profesionalnih lađara Srbije, VTS servis je zakonom definisan još 2012. godine.

- Koliko ja znam, objekat za VTS centar već postoji, samo treba da se izvrši implementacija sistema i da počne da radi – kaže Vajda za naš portal i dodaje da smo u međuvremenu smo, samo u poslednjih 10 godina izgubili brodova više nego za vreme Drugog svetskog rata.

- Pritom nije problem samo u tome što brodovi tonu, već i u drugim aspektima kontrole bezbednosti plovidbe koju VTS omogućava 24 časa dnevno. Taj sistem za povećanje bezbednosti vodnog saobraćaja je implementiran pre desetak godina u čitavoj Evropi i svi plovni putevi su pokriveni stanicama koje šalju signale, tako da iz Beča možete da vidite brod na Crnom moru. Brodovi su praćeni u realnom vremenu i svakom momentu imate uvid u to gde se brod nalazi, kuda plovi, koliko ima članova posade i ostale elementarne podatke važne za bezbednost polovidbe, ali i za sprečavanje nelegalnih radnji, što znači i carinskim i policijskim službama – navodi Vajda.


On navodi da su to sve kod nas to nekada ažurno radile lučke kapetanije, na osnovu pisanih raporta koje su dobijale, ali da one sada kubure sa kadrovima.

- Sada imamo jednu jedinu kapetaniju u Velikom Gradištu koja radi 24 sata, i to samo zato što je to međunarodni granični prelaz. Nekada je to radio Bezdan, pa i Beogradska lučka kapetanija koja kao i Bezdan i dalje zvanično radi 24 sata, ali posle 16 sati tamo nikoga nećete naći. Novosadska kapetanija isto tako – navodi Vajda za eKapiju.

On dodaje da će VTS centar, ako zaista počne sa radom, značiti i u domenu sprečavanja nelojalne konkurencije i sprečavanja zloupotreba u vidu izrabljivanja posade koja često plovi kroz Srbiju duži broj sati nego što je predviđeno, jer nema nikakve kontrole.

Branislava Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.