NavMenu

DROBNJAKOVIĆ: Stanje u privredi teško, posebno u sledećoj godini

Izvor: Beta Nedelja, 29.11.2020. 15:46
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/screenshot)
Direktor Unije poslodavaca Srbije Srđan Drobnjaković rekao je da je stanje u privredi zabrinjavajuće zbog neizvesnosti oko trajanja pandemije i da će biti naročito teško sledeće godine, jer bi od 4. januara trebalo da krene otplata odloženih poreza i doprinosa na plate.

- Plašim se za male firme do desetak zaposlenih da li će moći da već od početka 2021. godine otplaćuju odložene poreze i doprinose na zarade iako su podeljene na 24 rate. Moglo bi to da ih gasi ili tera u sivu zonu - rekao je Drobnjaković.

Dodao je da Vlada Srbije još nije odgovorila za zahteve Unije poslodavaca koja je tražila da se smanji porez na dodatu vrednost (PDV) na hranu sa 20% na 10% za ugostiteljstvo i turizam i izjednači prilikom dodele pomoći i nekategorisane turističke objekte (apartmane, hostele, etno kuće) sa kategorisanim.

Unija je tražila i da se obustavi uvođenje novih taksi, nadoknadi pola plate za zaposlene kojima se ne može isplatiti puna zarada zbog pada prometa, da država nastavi sa kreditiranjem preko garantne šeme i ubrza odobravanje pozajmica za likvidnost iz Fonda za razvoj.

Drobnjaković je rekao da je nedopustivo da Fond za razvoj šest meseci razmatra zahtev za kredit za likvidnost kao i da i sada stižu novi nameti da se plate nove obaveze kao ekološka taksa koja za velike firme iznosi po nekoliko stotina hiljada dinara.

- Jedina dobra stvar kao posledica virusa korona je to što su velike kompanije zbog problema u transportu počele da na domaćem tržištu kod malih i srednjih firmi nabavljaju delove koji su i kvalitetniji nego što su oni uvezeni iz Kine i drugih zemalja - rekao je Drobnjaković.

Ugostitelji traže razumevanje države

Vlasnik restorana Milin etno kutak na Novom Beogradu Goran Kurteš rekao je da je pomoć države privredi iz dva "paketa" bila izuzetno značajna i za opstanak sektora ugostiteljstva, ali da bi i sada dobrodošla nova kako bi zadržali radnike i opstali.

- Nisam za ulični protest, već tražimo da država pokaže razumevanje u situaciji kada su nas banke stavile na crnu listu i ne odobravaju nikakve pozajmice - rekao je Kurteš.

Dodao je da kada u bankama vide šifru delatnosti "turizam i ugostiteljstvo", odmah odbijaju bilo kakav razgovor.

- Imam utisak da bi im lakše bilo da vide pljačkaše u svojim prostorijama nego ugostitelje sa zahtevom za kredit -rekao je Kurteš.

Ocenio je da država može bar da im pomogne tako što bi apelovala na banke da odobravaju pozajmice kako bi se premostio krizni period.

- Jedno od rešenja bi moglo biti i da država zatvori sve ugostiteljske objekte na određeni period, ali da za taj period otpiše i dažbine - rekao je Kurteš.

U odnosu na prošlu godinu promet je, kako je rekao, pao za 70-80%, ali još nikog od 20 radnika nije otpustio.

On je rekao da država ne bi trebalo da im povećava namete u ovoj kriznoj situaciji, jer je dobio da plati ekološku taksu od 5.000 dinara.

- Ne samo da je pao broj gostiju nego i narudžbine, pa umesto dve-tri ture pića sada jedva potraže jednu - rekao je Kurteš.

Dodao je da ga gosti pitaju da li će smanjiti cene hrane ako Vlada smanji PDV na hranu i da je odgovorio da hoće da ih smanji ako se smanje komunalne dažbine, računi za struju, cene zakupa i druga potraživanje.

- Od restorana živi moja i još 20 porodica i prihodi su takvi da sam sada jedva našao pozajmicu uz pomoć prijatelja da isplatim zarade - rekao je Kurteš.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.