NavMenu

Budućnost industrije krzna neizvesna, usmrćeni milioni životinja zbog koronavirusa

Izvor: B92 Petak, 27.11.2020. 09:14
Komentari
Podeli
(Foto: Lestertair/shutterstock.com)
Evropska industrija krzna pretrpela je težak udarac nakon usmrćivanja miliona nerčeva (vidri) u Danskoj zbog opasnosti od širenja koronavirusa.

To je nateralo i druge zemlje da obustave uzgoj, ali nije sasvim zaustavilo potražnju.

Početkom meseca danska premijerka Mete Frederiksen najavila je da će svi nerčevi na farmama biti usmrćeni. Danska je najveći svetski proizvođač nerca i u uzgoju je imala 17 miliona životinja, a koronavirus je zahvatio četvrtinu od 1.000 farmi, piše hrvatski portal Index.

Zvaničnici su zaključili da taj rezervoar bolesti predstavlja značajan zdravstveni rizik za ljude, a posebno je zabrinjavala mogućnost da mutacija otkrivena kod pojedinih životinja ugrozi efikasnost buduće vakcine.

Vlada je predložila zabranu uzgoja nerčeva do 2022. godine i parlament je bio saglasan, ali pregovori o naknadama uzgajivačima zapeli su u slepoj ulici. Vlasti su objavile da je dosad uništeno više miliona životinja, a smatra se da su usmrćene i životinje kod kojih nije utvrđena zaraza. Danska je industrija krzna za kratko vreme gotovo potpuno uništena i na kocki je oko 6.000 radnih mesta.


Danska industrija na zalasku

Najveća svetska aukcijska kuća za krzno Kopenhagen Fur takođe je najavila "kontrolirano gašenje" u sledeće dve do tri godine, pošto prodaju ovosezonsku kožu i starije zalihe.

Nekad su se u dansku prestolnicu slivale hiljade kupaca, pretežno Kineza, kako bi učestvovovale na aukcijama krzna. Kopenhagen Fur veliko je ime u tom poslu i prošle godine je prodao 25 miliona krzna domaćeg i stranog porekla.

Problemi su se pojavili i pre nego što je izbila pandemija koronavirusa. Pre deset godina trgovina je cvetala, podstaknuta apetitom za luksuznom robom u Kini. U 2013. godini Kopenhagen Fur ostvario je promet od 2 mlrd USD u vreme kada je svetska proizvodnja nerca vredela 4.3 mlrd USD.

Koža nerca tada je koštala više od 90 USD, ali balon je u međuvremenu pukao i prošle je godine vredela tek trećinu te svote. Danski poljoprivrednici sve su teže krpili kraj s krajem, kao i njihovi kolege u drugim delovima sveta.


Zaokret u jeku pandemije

Kina je možda daleko najveći uvoznik krzna, ali je i veliki proizvođač. Pandemija koronavirusa promenila je stvari, budući da su nakon usmrćivanja životinja u Danskoj zbog straha od zaraze cene krzna porasle.

- Ljudi strahuju od nestašice - objašnjava izvršni direktor Međunarodne federacije proizvođača krzna (IFF) Mark Oaten. Danska čini najmanje četvrtinu globalne trgovine krznom nerca, utvrdio je.

Else Skjold, zadužena za modu na Kraljevskoj danskoj akademiji, kaže da je konkurencija spustila cene krzna i smatra da će inostrani konkurenti popuniti prazninu.

- Pretpostavljam da će se ogromna sredstva uložiti u proširenje uzgoja nerca u Kini - kazala je.

Čini se da je nerc posebno osetljiv na koronavirus i da se zaraza može brzo proširiti na farmama. Infekcije su otkrivene u Francuskoj, Španiji, Švedskoj, Italiji, SAD, Grčkoj i Holandiji, a te će zemlje zabraniti uzgoj krzna do marta 2021. godine.

- Farme krzna nisu samo uzrok velike i nepotrebne patnje životinja, one su takođe tempirane bombe za smrtonosne bolesti - ističe dr Džoana Svabe iz Humane Society International.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.