NavMenu

Ratifikacija sporazuma vrednih oko 700 mil EUR za borbu protiv kovida i zelenu ekonomiju

Izvor: Tanjug Sreda, 25.11.2020. 12:14
Komentari
Podeli
(Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)
Ratifikacijom sedam sporazuma u Skupštini Srbije, o kojima se danas raspravlja, obezbeđuje se oko 700 mil EUR koji će biti usmereni na podršku u borbi protiv kovida-19, kao i za podizanje energetske efikasnosti i za takozvanu zelenu ekonomiju, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Mali je precizirao da se to odnosi na nabavku medicinske opreme, izgradnju laboratorija za testiranje, unapređenje takozvane zelene ekonomije i rad na izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže u 60 lokalnih samouprava.

- Ovim sporazumima još više ćemo gurati rast BDP-a naredne godine. Njihovom ratifikacijom u skupštini oni postaju mogući za realizaciju odmah i već naredne godine možemo da očekujemo prve efekte - rekao je Mali i parlamentu.

Sporazum između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj vredan je 92 mil EUR i njime se obezbeđuju sredstva za nabavku dodatne medicinske opremu, radiće se na obuci medicinskih radnika, za izgradnju regionalnih kovid laboratorija u KCV u Novom Sadu i u Kragujevcu.

Kada je reč o zakonu o potvrđivanju Sporazuma o zajmu između Banke za razvoj Saveta Evrope i Srbije, taj zajam se, kaže, Mali, koristi za finansiranje javnog sektora, tačnije kako bi se pokrili uvećani troškovi za nabavku lekova i medicinske opreme. Vrednost sporazuma je oko 200 mil EUR i može se koristiti do kraja ove godine i sledeće godine.

Sporazum o zajmu između Banke za razvoj Saveta Evrope i Srbije u vrednosti od 44,5 mil EUR obuhvata unapređenje efikasnosti u 28 zgrada, rekao je Mali i dodao da je sa istom bankom napravljen sporazum kojim će se obezbediti sredstva da se u 60 opština unapredi kanalizaciona i vodovodna mreža.

Prema njegovim rečima, to se uklapa i u program Srbija 2020-2025, ističući da se već naredne godine kreće se u izgradnju nedostajuće kanalizacone i vodovodne mreže i fabrika za prečišćavanje otpadnih voda u preko 70 lokalnih samouprava, a vrednost sporazuma je 300 mil EUR.

- Već u budžetu za 2021. godinu imamo obezbeđenih preko 3 mlrd EUR da u narednih pet godina za 70 lokalnih samouprava završimo nedostajuću vodovodnu i kanalizacionu mrežu - poručio je Mali.

Pred poslanicima je i sporazum o zajmu između Nemačke razvojne banke i Srbije za projekat rehabilitacije sistema daljinskog grejanja u vrednosti od 30 mil EUR, kao i sporazum sa istom bankom vrednosti 20 mil EUR za sanaciju između 50 i 60 objekata javne namene širom zemlje.

Mali je naveo da se Zakonom o regulisanju javnog duga po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sedište na teritoriji Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ, predlaže da se poevća efikasnost i smanji broj članova komisije sa 11 na 5.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.