NavMenu

Svetska banka očekuje da će rast u Srbiji u 2021. godini biti 3% ili 3,5%

Izvor: Tanjug Utorak, 24.11.2020. 14:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: OPOLJA/shutterstock.com)Ilustracija
Svetska banka u najnovijoj projekciji za Srbiju očekuje da će rast u 2021. godini biti 3% ili 3,5%, a najveći problem i znak pitanja u procenama oporavka jeste nivo investicija u idućoj godini, kaže Lazar Šestović iz kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Šestović je drugog dana Beogradskog ekonomskog foruma rekao da su ove godine u Srbiji značjano opale i domaće privatne investicije, kao i strane direktne investicije za koje navodi da su u prva tri kvartala manje za 50% u odnosu na isti period 2019. godine.

- Ako sudimo po tome, sledeća godina ne obećava mnogo i zato smo malo konzervativniji u projekciji za 2021. što se tiče Srbije - kaže Šestović.

Naveo je da je ove godine pad bio manji u Srbiji nego u drugim zemljama regiona, pa i sveta, pomenuvši veliki finansijski paket državne pomoći koji se sada bliži na oko 13% BDP-a.

- To je uporedivo sa onim što su davale mnogo bogatije zemlje OECD-a. U iznosu tih sredstava koja su odobrena daleko smo iznad zemalja u tranziciji koje su davale mnogo manje - rekao je Šestović i naveo da je, na pirmer, iznos tog paketa pomoći u Rumuniji bio mali i iznosio je 2,5% BDP-a.

Šestović je rekao da je SB nekoliko puta revidirala projekcije za čitav svet i pojedinačne zemlje zbog kovid krize.

Napomenuo je da su u predviđanima za ekonomski oporavak u svetu sve oči uprte u to kada će se postići optimalni imunitet na korona virus, a da je najnovija procena da će to biti sredinom iduće godine.

- To znači da prva polovina godine može ponovo da bude problematična sa aspekta ekonomskog rasta. U skladu sa tim, malo smo pogoršali projekcije za 2021. za ceo svet, tako da smo nešto manje optimistični - napomenuo je Šestović.

Najnovija projekcija SB je, kaže, da će pad u svetu ove godine biti 4,4%, i to zbog problema u bogatijim, razvijenijim zemljama, za koje navodi da će imati veći pad u odnosu na zemlje u razvoju.

U Istočnoj Evropi, u zemljama u tranziciji, očekuje se pad nešto veći od globalnog i procenjuje se da će iznositi 5,1%, naveo je Šestović.

- Za razliku do letos, kada smo imali još gore procene dešavanja, sada se iskristalisala malo slika. Pojavilo se 28 zemalja od 190 koje su članice SB koje će ipak imati pozitivan rast - rekao je Šestović.

Po poslednjim projekcijama, navodi, Kina će imati pozitivan rast, kao zemlja koja je globalna mašina koja pokreće industrijsku proizvodnju tako da, dodaje, ima nekih tračaka nade.

Naveo je da je prethodna ocena rasta u 2021. u svetu koju je dala SB bila oko 6%, a da se sada govori o rastu od 4% ili 5%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.