NavMenu

Baterije za viljuškare potencijalna opasnost od požara i eksplozije - Kako da se zaštitite

Izvor: eKapija Petak, 04.12.2020. 10:06
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Ilkka Kumpunen)
Skladišta i logistički centri koriste veliki broj vozila koja rade na baterije kao što su viljuškari, paletni viljuškari i mehaničke mašine za čišćenje. Kako bi ova vozila bila operativno spremna i efikasna, mora se planirati redovno punjenje i održavanje akumulatora koji ih pokreću.

Na tržištu postoji više tipova akumulatora, ali se u svakodnevnoj praksi najčešće susreću olovne baterije. Elektrolit koji se koristi u ovim baterijama je razblažena sumporna kiselina. Tokom procesa punjenja i pražnjenja, elektrode akumulatora proizvode gas vodonik i ostale nusproizvode. To stvara potencijalnu opasnost od eksplozije koja se povećava ako se ne primenjuju neophodne mere predostrožnosti.


Adekvatno planiranje i poštovanje standarda

Osim toga što efikasnost skladišta zavisi od dobro isplaniranog i organizovanog punjenja akumulatora, veoma je važno da se lokacije za punjenje akumulatora definišu kao područje sa potencijalnom opasnošću od požara i eksplozije.

To znači da se pri planiranju mora uzeti u obzir sledeće:

• Adekvatan odabir lokacije za punjenje i skladištenje baterija
• Korišćenje odgovarajuće opreme za punjenje
• Adekvatno pripremanje poda
• Odgovarajuće postavljanje punjača
• Primena bezbednosnih mera i poštovanje standarda kao što su ATEX, OSHA, EPA i NFPA.

Požari u instalacijama za punjenje baterija obično se mogu pripisati tehničkim nedostacima u elektro-opremi i nepoštovanju mera bezbednosti.

(Foto: Zodax)
U praksi susrećemo se sa:

• nedovoljnom ventilacijom;
• zapaljivim materijalima koji se čuvaju ili bacaju u neposrednoj okolini;
• nedostatkom redovnog servisiranja i održavanja što dovodi do pregrevanja;
• preopterećenjem utičnica;
• nedostatkom ili nedovoljnom zaštitom od sudara/ udara;
• nemarom.

Uzimajuću u obzir da se u magacinima nalaze lako zapaljivi materijali, poput onih za pakovanje, požar se velikom brzinom može raširiti i dovesti do totalnog gubitka uskladištenih dobara kao i objekta. Takav gubitak imaće negativne posledice na lanac snabdevanja, što dovodi do znatno smanjene prodaje, povećanja troškova rada, kao i troškova zamene oštećene robe, zgrade i opreme.


Mere zaštite

Iz svega navedenog, možemo zaključiti da je neophodno preduzeti sve mere predostrožnosti, kako bi se zaštitila imovina i izbegle neželjene situacije i značajni finansijski gubici.

Rešenje čija praktična primena je dokazana u praksi je primena termalnih kamera u cilju monitoringa samih stanica za punjenje. FLIR u ponudi ima veći broj kamera prilagođenih nadgledanju procesa i preventivnom održavanju. To u praksi znači da je ovim kamerama moguće beskontaktno vršiti monitoring i proveru kako akumulatora, punjača, instalacija, tako i samih viljuškara.

FLIR termalne kamere imaju osetljivost i do 0,03°C i kao takve mogu detektovati promene temperature i alarmirati ako dođe do predefinisanog povećanja. Na taj način se može pravovremeno reagovati i preduprediti neželjeni događaji kao što su: zastoj, kvar i požar.

(Foto: Zodax)
Hypermotion platforma ove godine onlajn

Pandemija je značajno uticala i na poslovanje firmi iz oblasti transporta i logistike. Granice između logistike, mobilnosti infrastrukture i transporta nestaju. Stvaraju se novi, umreženi, integrisani i inter-modalni sistemi. Praćenje svih ovih promena, diskusije na temu njihovog uticaja na ekonomiju i društvo, kao i uvođenje novih trendova i standarda prati se u okviru nove nezavisne platforme koja je nazvana Hypermotion i održava se u Frankfurtu svake godine. Ove godine pandemija je sprečila fizičko okupljanje vodećih stručnjaka iz celog sveta u Frankfurtu, pa je platforma prilagođena digitalnoj formi.

Događaj je otvorio Peter Feldmann, gradonačelnik Frankfurta, a govornici su bili i Edward Snowden, kao i osnivači i menadžeri firmi kao što su: Uber, Siemens, Marc O’Polo, Nokia Solutions & Networks GmbH & Co. KG, European Space Agency ESA, German Aerospace Center DLR, Schenker AG, Bisnode…

Onlajn platforma će biti dostupna do 10. decembra 2021, pa iskoristite šansu i ispratite ovaj događaj na sledećem linku: https://hypermotion-frankfurt.messefrankfurt.com/

Za dodatne informacije slobodno nas kontaktirajte
Zodax – zvanični regionalni partner kompanije FLIR Systems i zvanični zastupnik Frankfurtskog sajma

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.