NavMenu

U podnožju Ravne gore novinar Gvozden Nikolić gradiće bungalove na dedovini - "Čudesna voda" sa Maljena i bazen sa grejanom rečnom vodom

Izvor: eKapija Utorak, 24.11.2020. 11:18
Komentari
Podeli
Idejno rešenje projekta (Foto: Atelje Milutinović)Idejno rešenje projekta
Koštunići, živopisno selo u gornjomilanovačkoj opštini poznato po etno turizmu, sledeće godine mogli bi da dobiju još jedan jedinstveni turistički kompleks.

Gvozden Nikolić, vlasnik uticajnog medija iz Zapadne Srbije i autor čuvene emisije "Nećete verovati" koja se emituje na TV Prva, planira da na svojoj dedovini izgradi bungalove po ugledu na tipične stare srpske kuće tog kraja, ali i brojne dodatne sadržaje, kako bi turistima ponudio potpun doživljaj suvoborskih četinarskih šuma.

- To će biti naselje "nećete verovati", ušuškano na padinama Suvobora i Maljena, na mojoj dedovini, na proplanku od oko 1,10 hektara – kaže za eKapiju Nikolić, koji i sam živi na 100 metara od lokacije planirane za gradnju, u kući u kojoj se i rodio.

Prema njegovim rečima, sa projektom i idejnim rešenjem koje je izradio Atelje Milutinović iz Ivanjice aplicirao je za sredstva iz IPARD fonda, već je dobio i lokacijske uslove, a ove nedelje biće gotov i građevinski projekat.

- Planiram da izgradim 8 montažnih bungalova, ali neće to biti vajati koji su sada ‘moderni’, jer vajati su u staroj Srbiji bili pomoćni objekti, a ne objekti namenjeni za stanovanje. Ovo će biti prave stare srpske kuće kakve znamo sa kalendara, sa krovovima "na 4 vode", zbog velikih snegova u ovim predelima. Svaka kuća imaće po 42 m2, od čega će polovinu kvadrature činiti velike terase – objašnjava naš sagovornik.

Bungalovi će se, napominje, grejati uz pomoć sopstvene struje proizvedene iz solarnih panela, a na isti način zagrevaće se i zatvoreni bazen koji je takođe u planu, i koji će se puniti rečnom vodom iz obližnjih rečica Dučina i Podovac.

- To su planinske reke koje dolaze sa padina Ravne gore, iz nenaseljenih predela i toliko su čiste da mogu i da se piju. Te vode nikad nisu "videle" ni veštačko đubrivo, a kamoli neke jače zagađivače – ističe Nikolić i dodaje da na rekama planira i da uredi plaže za kupanje u letnjem periodu.

Hrana će, kaže, posetiocima biti dostupna u obližnjim etno restoranima.
Gvozden Nikolić (Foto: RINA)Gvozden Nikolić

- A pošto ću ja gostima biti prvi komšija, mogu i ja ponekad nešto da im spremim – našalio se naš sagovornik.

Kada je reč o vodi za piće, napominje da će u bungalove biti sprovedena voda sa Maljena.


- To je čuvena "čudesna voda" sa Maljena, koja ima mnogo magnezijuma, oko 115%, a gotovo nimalo soli, jedva 0,04%, pa je dobra za probleme sa visokim pritiskom i za glavobolju – navodi Nikolić.

Nikolić planira da svojim budućim gostima omogući i dodatne sadržaje za uživanje u bujnoj okolnoj prirodi.

- Ovde ima borova više nego na Zlatiboru. U krugu budućeg kompleksa imamo 2.000 hektara visoke šume, ne samo borove nego i hrastove. Priroda je divna za posmatranje i opuštanje, ali i za šetnju i sprtske aktivnosti, i zato se sa Opštinom Gornji Milanovac trenutno radi jedan elaborat koji će omogućiti formiranje obeleženih staza za šetnju i biciklističkih staza za vožnju kroz šume – kaže sagovornik našeg portala.

Na imanju se već nalazi i osvetljen vidikovac, napravljen od starih pozida, zemlje i kamena, koji Nikoliću služi kao improvizovani studio, ali namerava da ga stavi i u službu turizma.

- Moj plan je da se tu ljudi okupljaju i druže, postaviću i pećnice da mogu da ispeku prase... Sa vidikovca puca neverovatan pogled na četinare i reku – priča Gvozden Nikolić.

U celokupan kompleks planira da uloži oko 100.000 EUR i nada se da bi gradnja mogla da počne s proleća.

Branislava Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.