NavMenu

Uvodnik

Izvor: eKapija Utorak, 24.11.2020. 11:15
Komentari
Podeli
Krizna vremena brzo su nam pokazala u kojoj meri je svet "globalno selo" i da jedni bez drugih ne možemo. Dok su zemlje pomalo panično, a svakako individualno uvodile epidemiološke mere i zatvarale granice, insistiralo se s jedne strane na domaćoj privredi i nacionalnim resursima, ali se istovremeno, sa druge, raširenih očiju gledalo u prevoznike, distributere, špeditere i logističke kompanije. Istina je, rafovi u radnjama u Srbiji nisu bili prazni ni prvih dana i nedelja dok je vladao opšti haos, ali da je situacija pružala mnogo razloga za optimizam i da je protok robe tekao lako - nije.

Duga čekanja na graničnim prelazima iz godine u godinu, jedna su od najvećih briga za špediterske i logističke kompanije. I zaista, ona već pomalo izlizana i toliko puta upotrebljena parola da je vreme novac, u ovom sektoru svoje puno značenje dobija više nego igde, a prvi korak ka rešavanju ovog problema nametnula je iznenadna kriza. Otvaranjem Zelenih koridora Zapadnog Balkana sredinom aprila, kojima je omogućen brži protok robe u najkritičnijoj fazi pandemije koronavirusa, se od dnevnog protoka od 2.000 kamiona, koji su na graničnoim prelazima čekali i po 20 sati, stiglo do protoka od 13.000 kamiona dnevno. Upućeni ističu da bi i ta brojka mogla biti veća, a već su pokrenute inicijative, koje je Srbija podržala, da se ova praksa nastavi i nakon pandemije.

S radošću je dočekana i nedavna vest da su ministri ekonomija članica Berlinskog procesa podržali otklanjanje prepreka za uspešnije poslovanje unutar regiona i sa Evropskom unijom, uključujući i uspostavljanje zelenih koridora na glavnim graničnim prelazima sa EU. Zeleno svetlo za ovaj projekat mogao bi biti prvi korak ka "privrednoj integraciji" tržišta zapadnobalkanske šestorke u tržište Unije.

Dok se, godinu dana nakon što se novi virus prvi put pojavio i preokrenuo nam živote, situacija na terenu logistike i transporta polako normalizuje, valja pomenuti da su osim medicinskog osoblja, apotekara i prodavaca i vozači kamiona, magacioneri, radnici u skladištima i špediteri bili pravi heroji početka pandemije.

Glavnim akterima na tržištu transporta i logistike smo upravo dali reč u biltenu koji je pred vama i dobili odgovore na pitanja kako se sektor bori sa izazovima koje je donela pandemija, čemu su morali da se prilagode, koje projekte da odlože, a koje, ipak da pokrenu. Saznali smo i šta je novo na tržištu i koliko je kriza ubrzala digitalizaciju i neminovne promene.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.