NavMenu

Oštar pad poslovne aktivnosti u evrozoni u novembru - Dvostruka recesija u poslednjih skoro 10 godina?

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 23.11.2020. 16:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Gerd Altmann)Ilustracija
Poslovna aktivnost u evrozoni oštro je pala ovog meseca, jer su obnovljene mere ograničenja za suzbijanje širenja koronavirusa primorale mnoge kompanije iz uslužne industrije, dominantne u bloku, na privremeno zatvaranje, pokazuje istraživanje kompanije IHS Markit objavljeno danas (23. novembar 2020.)

Ekonomija 19-članog bloka je na putu da zabeleži prvu dvostruku recesiju u poslednjih skoro 10 godina, prenosi Rojters.

Marktitov kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) u evrozoni, koji se smatra pouzdanim pokazateljem ekonomskog zdravlja, pao je u novembru na 45,1 poena sa oktobarskog nivoa od 50 bodova, odnosno da granične linije koja razdvaja rast od pada poslovne aktivnosti.

- Ovi podaci povećavaju verovatnoću da će bruto domaći proizvod evrozone ponovo zabeležiti pad u četvrtom kvartalu - izjavio je Kris Vilijamson, glavni ekonomista u IHS Markitu.

Indeks PMI u uslužnom sektoru potonuo je na 41,3 poena ovog meseca sa 46,9 poena u oktobru, što je njegov najslabiji rezultat još od prvog talasa pandemije kada je takođe beležio nagativan rekord.

Budući da potražnja presušuje uprkos smanjenju cena firme su redukovale broj zaposlenih za deveti mesec. Indeks zaposlenosti u uslužnoj industriji spustio se na 48,1 bod sa 48,5 poena.

S druge strane, proizvodnja je prošla bolje jer su mnoge fabrike ostale otvorene, pri čemu se PMI indeks u novembru drži iznad linije razgraničenja rasta od pada, na 53,6 poena, mada je niži nego u oktobru kada je iznosio 54,8 poena.
Nade vezane za razvoj vakcina protiv Kovida i očekivanja da će Evropska centralna banka izaći s dodatnim podsticajima sledeć meseca, uticali su na porast optimizma u među poslovnim subjektima u pogledu godine koja je pred nama. Kompoziti indeks očekivane buduće proizvodnje skočio je na 60,1 poena sa prošlomesečnih 56,5 bodova, na najviši nivo od februara 2020., kada pandemija još nije zahvatila Evropu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan tender za rekonstrukciju vodotornja i gradnju pasarele u okviru Ložionice vredan 12,6 mil EUR

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu raspisala je tender za projektovanje (izrada PZI i PIO) i izvođenje radova u okviru kompleksa Ložionice. Tender se odnosi na rekonstrukciju vodotornja, izgradnju pasarele i opremanje, a reč je fazama 4 i Faze 5 restauracije kompleks kod Mostarske petlje. Opremanje objekata odnosi se na Vodotoranj, Ložionicu i poslovni Aneks (nabavka i ugradnja audio vizuelne tehnike, nameštaja,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.